Kocaoğlu: Bundan Mutluluk Duyarız



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz haftasonu İzmir'e gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, "Metro gibi büyük altyapı projeleri, belediyelerin boyunu aşan bir iştir. Aliağa-Menderes hattında da İzmir metrosunda da bu yaşanıyor. Kimsenin kimseyi suçlaması, sorumlu aramasına gerek yoktur. Belediye, metroyu yaparsa yapar. Omuz destek verir, bir an önce bitirmesini sağlarız. Yapmazsa boynumuzun borcudur. Hemen yapar teslim ederiz" sözleriyle ilgili açıklama yaptı. Kocaoğlu, İzmir'de devam ettikleri metro inşaatı çalışmaları tamamlandıktan sonra yeni hatlar ve tramvay projeleri için Ulaştırma Bakanlığı'ndan destek isteyeceklerini söyledi. Kocaoğlu, "Sayın Ulaştırma Bakanı İzmir ziyaretinde, metronun çok zor ve maliyetli bir iş olduğunu söyledi. Konunun altını çizerek metroların merkezi hükümet tarafından yapılması ve finanse edilmesi gerektiğine dair açıklama yaptı. Bu olay tabi ki, bizim için memnuniyet verici" dedi.

Propblem yok

Toplam 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'ni TCDD'nin bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, "İlgili bakanlık ile ortak yaptığımız yatırım ile ilgili çalışma devam ediyor. En ufak bir iş yapamama ve finans problemimiz yok. Zaten, Üçyol-Üçkuyular Metrosu ile ilgili Kamu İhale Kurumu'nda (KİK)olan konu da halloldu. Sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. Biz başladığımız işi bitirdikten ve İzmir halkının hizmetine sunduktan sonra yeni birçok proje daha hayata geçireceğiz. Yani daha yapacağımız metro ve tramvay projelerimiz var. Bunların eksikleri ve projeleri tamamlandı. O zaman önümüzdeki aylarda bu işleri yüzümüzün akıyla bitirdikten sonra gider projeleri takdim ederiz. Dolayısıyla kendisinden destek isteriz. Bize de katkıları olur. Bundan da son derece mutluluk duyarız" diye konuştu.

Devlet töreni

Öte yandan, bir yerel TV kanalında yayınlanan programa katılan Kocaoğlu, Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'ni, 9 Eylül 2010'da düzenlenecek devlet töreni ile açmayı planladıklarını söyledi. Uzun soluklu projede artık sona yaklaşıldığını belirten Kocaoğlu, 80 kilometrelik hattın güney bölümünü oluşturan Cumaovası-Alsancak garı arasında 1-30 Nisan tarihleri arasında deneme seferlerinin başlayacağını kaydetti. Hattın kuzeyinde yani Alsancak garı ile Aliağa arasındaki bölümde ise deneme seferlerinin Temmuz ayında başlayacağını belirten Kocaoğlu, "30 Temmuz'a kadar da Aliağa'ya kadar gideceğiz. Büyük ihtimalle 9 Eylül'de, Cumaovası'ndan Aliağa'ya kadar hattın tamamının açılışını büyük bir devlet töreni ile yapacağız" diye konuştu.

Hatay esnafının sorunu çözülecek

Kocaoğlu, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin KİK'in iptal kararının yürütmesini durdurmasının ardından Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun birinci etabında ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Kocaoğlu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarının tamamlanması ile birlikte bölge esnafının sıkıntısının da büyük ölçüde biteceğini dile getirdi. İki istasyonun giriş hollerinin tamamlanmasının ardından Çankaya'dan İlahiyat Fakültesi'ne kadar İnönü Caddesi'ni düzenleyeceklerini belirten Kocaoğlu, "Esas zorluk Poligon ve Göztepe istasyonlarında. Bu istasyonlar yukarıdan açılacak ve Fahrettin Altay istasyonu yapılacak. Bu bölgede inşaat biraz uzun sürecek. Üçkuyular istasyonunu da kapsayan bu bölüm 2011'in ilkbaharına, yazına doğru bitecek" diye konuştu.

"KİK'in her işe aynı pencereden bakmadığını gördük. Buna partizanlık demek doğru-yanlış ayrı bir konudur" diyen Kocaoğlu, "KİK de bizim bir kurumumuz. Yıpratmak taraftarı değiliz. Şimdi KİK'in metronun Bornova aksı ihalesiyle ilgili iptal kararını inceliyoruz. Bornova aksında biz yargıya gidebilir, yeniden ihaleye de çıkabiliriz. Yargıya gitmek konusunda da bir eğilim içerisinde değiliz. KİK'in de bir şekilde yandaş davrandığını ispat etmemiz gerekiyordu. Her kurumun biz de dahil tarafsız davranmamız gerekiyor" dedi.

"Muhalafet yapmıyorum"

Kocaoğlu, "Valilik tarafından Büyükşehir Belediye Meclis kararlarına açılan davaların sayısını azaltmak için Vali Cahit Kıraç çok yoğun çaba harcıyor" dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanlarından Yüksel Çakmur'un yeni kent merkezi ile ilgili açtığı dava konusunda, "Mahkemenin plan iptali zemin etütlerinden kaynaklanıyor. Zemin etütleri ilk defa planlanan bir bölge için yapılır. Orası daha önce imara açık bir alandı" açıklamasını yaptı. Kocaoğlu, tartışmalı geçen ve kendisinin de müdahil olduğu CHP Bornova İlçe Kongresi'deki "Eğer, Enver Dündar ve yönetimi seçilir de Genel Merkez tarafından görevden alınırsa istifa ederim" şeklindeki sözlerine de açıklık getirerek, "Eğer bir savaş, kavga, mücadele varsa bunu orada yapmam gerekiyordu" dedi.

İnciraltı'nın mutlaka planlaması gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, "Kentin ekmek su kadar buna ihtiyacı var. 'İnciraltı tarım arazisi' diyenlere saygı da duyuyoruz. Ama, Menemen ve Tire ovalarında OSB'ler kuruldu. Bu kentin kalkınması için iki önemli yer var. Birisi liman arkası diğeri ise, İnciraltı. İktidardan bir şey isteyince sanki muhalefet yapıyormuş gibi algılanıyor. Kamuoyu oluşturulup toplumsal mutabakatla bu işin hallolması gerekiyor. Yasal düzenleme, özel kanun gerekiyorsa bu iş el birliği ile yapılmalı. Topu sağa sola atmıyorum. Hükümet, muhalefet, İzmir kamuoyu birlikte hareket edecek" dedi. Kocaoğlu, İzmir'de karşılaştıkları sorunlar nedeniyle yatırımlarını başka illere yönlendirme kararı alan kuruluşlarla ilgili olarak ise, "Ege-Koop'un bir yere gideceği yok. Sevilen şaraplarına da tolerans gösterdik" diye konuştu.