Kocaoğlu: Planın Özünde Değişiklik Yapılmayacak



İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin, Alsancak-Turan arasında gökdelenlerin kurulmasını öngörülen "yeni kent merkezi" için hazırlanan imar planlarının iptal etmesinin ardından Büyükşehir, konuyla ilgili çalışmalarda sona yaklaştı. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Yüksel Çakmur ve 11 arkadaşının açtığı davayla ilgili kararın ardından Büyükşehir, mahkemenin iptal gerekçelerini de dikkate alarak 469 hektarlık alanın zemin etüdlerini tamamladı.

İptal gerekçesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, elde edilen sonuçların Bayındırlık İl Müdürlüğü Afet İşleri Masası'nda onay beklediğini hatırlatarak büyük bir terslik olmazsa planların Haziran ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geleceğini söyledi. Kocaoğlu, "Mahkeme zemin etüdleri yapılmadığı gerekçesi ile planları iptal etti. Biz de ihaleye çıkıp zemin etüdlerini yaptırdık. Elde edilen verileri Bayındırlık İl Müdürlüğü Afet İşleri Masası'na onaya gönderdik. Sanıyorum Haziran meclisine kadar afet işleri gerekli onamayı yapar, bize gönderir. Atladığımız yerler varsa düzeltip yeni planları belediye meclisinin onayına sunarız. Yüzde 90 ihtimalle Haziran ayı meclisine getireceğiz. Planın özünde bir değişiklik söz konusu olmayacak" diye konuştu.

Ne olmuştu

Aralarından İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Yüksek Çakmur'un da bulunduğu ve çoğunluğu avukat olan 12 kişi, 'Yeni Kent Merkezi' projesinin ve dolayısıyla 1/1000 ölçekli uygulama imar planının, yargı kararları, planlama teknikleri ve şehircilik ilkeleri ile kamu yarınan uygun olmadığını iddia ederek, planın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İzmir 3. İdare Mahkemesine dava açmıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin incelemesini dikkate alarak, zemin zayıflığı, yüksek deprem riski ve yumuşak zemin nedeniyle yüksek katlı yapıların yapılmasının uygun olmadığını belirterek, "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca örgörülen nitelikte jeolojik ve zemin araştırmalarına dayanan bir analiz çalışması yapılmadan plan kararlarının oluşturulmasının, imar mevzuatına, planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır" diyerek Temmuz'da planın yürütmesini durdurdu. Büyükşehir'in itirazı da kabul edilmedi. Mahkeme, planının Konak'ta kalan bölümünün iptaline de karar verdi. Bugün Bayraklı sınırlarında kalan bölüm dava açıldığı tarihte Karşıyaka'da kaldığı için bu alanla ilgili dava süreci diğerine göre uzadı. İdare Mahkemesi, Yeni Kent Merkezi'nin Bayraklı ilçe sınırları içinde kalan bölümü için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ortak çalışma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ve Konak belediyelerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonunda, 2007'de hazırlanan nazım imar planlarında, Alsancak Limanı arkasından başlayıp Bayraklı Turan'a kadar olan 469 hektarlık bölgede, İzmir Yeni Kent Merkezi 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu gerçekleştirilmişti. Yeni Kent Merkezi projesi kapamında olan alanlarda gökdelenlerin yapılmasını izin verilerek, İzmir'in, Manhatten şehri gibi olması hedeflenmişti.