İlle de Köprüçay

İller Bankası çevrecilerin yaptığı tüm uyarılara karşın Köprüçay'ın kaynağından su almak için yeni bir yazı yazdı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, çevreciler ve raftingçilerin bütün yaptığı itirazlara karşın, İller Bankası, Köprüçay'dan su almakta kararlı. İller Bankası, Antalya'nın Serik ilçesi ve çevre belediyelerine su sağlamak amacıyla hazırlanan proje için yeniden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. İller Bankası, 19 Eylül 2005 tarihinde genel müdürlüğe gönderdiği yazıda projenin turizme katkı sağlayacağını belirterek şöyle denildi:

İçme suyu projesi
"Serik Belediyesi öncülüğünde, Serik ve çevre belediyelerinin içme suyu sorunlarının çözümü amacıyla bir çalışma başlatılmış ve ilçenin 36 kilometre kuzeyinde bulunan, debisi saniyede 1562 litre olarak belirlenen Karabük Kaynağı'ndan saniyede 1024 litre yararlanması amacıyla bir proje düzenlenmiştir. Projenin hayata geçirilmesi durumunda; halen içme suyunu çevre kirliliği riski altında bulunan sondaj kuyuları ile enerji kullanılarak temin eden bölge belediyelerinin 35 yıl boyunca içme suyu sorunu yaşamaması için gereken yapılmış olacaktır."

'Su akışı olmayacak'
Oysa, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15 Nisan 2005 tarihli inceleme raporunda, Köprüçay'dan söz konusu miktarda su alınması durumunda ırmağın kuruyacağına dikkat çekilmişti:

"Eğer talep edilen miktarda su alınırsa, kaynaktan Köprüçay'a su akışının olmayacağı anlaşılmaktadır. Bu azalma neticesinde ırmak kotunun 5-10 santimetre ve daha fazla düşeceği İller Bankası teknik elemanlarınca tespit edilmiştir. Dere bitki örtüsü, endemik bitki ve balıklar olumsuz etkilenecek, Köprüçay'da rafting faaliyeti yapılamayacaktır."