Kokuyo Uluslararası Endüstriyel Tasarım Ödülleri



2002 yılından beri verilen Kokuyo Tasarım Ödülleri, kullanıcı odaklı her tür endüstriyel tasarımın teşvikini amaçlıyor. Yarışmanın hedefi, iyi fikirleri ticari ürünler haline getirmek. Yarışmanın bu yılki teması olarak ise, vücutlarımızın %20'sini oluşturan ve su hacmini çıkardığımızda neredeyse yapı taşlarımızın %50'sine denk gelen 'Karbon' seçilmiş.

Tema hakkında şu ipuçları veriliyor: "Dünya bir zamanlar karbomdioxid ile kaplıydı. İlk yaşayan canlılar güneş enerjisini, bu çok miktardaki karbonla varlıklarını şekillendirebilmek için kullandılar. Bitkiler bu yönteme devam ettiler ve bizler bugün, prehistorik zamanlardan bugüne gelen karbondan üst düzeyde faydalanmaya devam ediyoruz. Her gün kullandığımız doğal malzemelerin çoğu karbon bileşiklerinden oluşuyor; ahşap, kağıt, kumaş, deri ve fosil yakıtların atıklarından elde edilen plastikler. Canlılar da atmosferden çaldıkları karbonla doğal ürünler vermeye devam ediyorlar.

"Aynı zamanda elmas, kurşun kalem içi (kömürü), karbon fiberler ve baskı makinelerinde kullanılan tonerler gibi yalnızca karbondan meydana gelen geniş bir nesne spektrumundan faydalanıyoruz. Karbon nanotüp gibi yeni malzemeler de dikkatimizi çekmeye devam ediyor."

Yarışmanın konusu, işte bu ön fikirlerden yola çıkarak, 'yaşamın yapı taşı olarak karbon'. Bu, beklenen tasarımların doğrudan karbon malzemelerde düşünülmesi anlamına elbette gelmiyor. Karbon barındıran her türlü malzeme, ki bu epey bir seçenek demek, tasarımların ana malzemesi olarak kabul edilecek. Daha da önemlisi, karbonun nereden geldiği, kullanımından sonra nasıl değerlendirileceğini belirleyen ve karbonla entegre bir yaşam fikrini kurgulayan bir tasarımın öne sürülmesi.

Tasarlanacak objelerin özel bir kategorilendirmesi olmamakla birlikte, temel olarak ofiste, evde veya kamusal mekanlarda kullanılmak üzere kırtasiye, ev eşyasının yanı sıra, mobilya olarak yalnızca koltuk önerileri gönderilebilecek.

Büyük ödülün 2 milyon Yen (yaklaşık 25 bin YTL) olduğu yarışmanın 4 projeye dağıtılacak ikincilik ödülü kişi başına 500 bin Yen (6 bin 500 YTL) ve 5 projeye verilecek özel ödülü yine kişi başına 100 bin Yen (bin 300 YTL) olacak.

Unutmadan hatırlatılmalı: Geçen yılın büyük ödülünün sahibi olan tasarım, Kadokeshi isimli bir silgiydi ve Kokuyo'nun üretilmiş ürünleri arasında girmesinin yanısıra, New York MoMA'da satılmaya başlandı.

İstenilen sayıda tasarımın gönderilebileceği uluslararası yarışmanın son başvuru tarihi ise 30 Haziran.
Detaylı bilgiye ulaşmak ve başvuru formu doldurmak için lütfen tıklayınız.