Koleksiyon Halı-Kilim Serisi ile Zeminde Coğrafyaların Dokusu

BABATOMİ

Koleksiyon halı-kilim serisinin yepyeni üyeleri, Mezopotamya topraklarının izdüşümlerini yansıtma iddiasını taşıyor. Farklı dönemlerin çağrışımlarını taşıyan Koleksiyon halı-kilim serisi, geleceğe yüzünü dönerek gelenekselliğin karakteristik özelliklerini modern evlere taşıyor.

Yepyeni kilim serisi ile Anadolu motiflerine yolculuk

Koleksiyon halı-kilim koleksiyonu 2014 ile birlikte yeni misafirlerini ağırlıyor. Aynı düsturla tasarlanan Koleksiyon kilimleri, toprağın tüm tonlarından ateşin kırmızına uzanan bir renk skalasında can buluyor. Her bir kilimin üzerinde yer alan motif ise başka bir geleneğin kapısını aralıyor.

Anka / Tasarım: Nagehan Süzgün

Zümrüd-ü Anka her ölüşünde yeniden dirilen büyülü bir masal kuşudur. İnsanın var oluşundaki mücadeleyi temsil eder. Aşkın, gücün ve özgürlüğün anlam bulduğu, hayata karşı yenilmenin olmadığı bir efsane kahramanıdır.

Elibelinde / Tasarım: Nagehan Süzgün

Dişiliğin simgesidir. Analık ve doğurganlığı simgelediği gibi uğur, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi sembolize eder. Hayatın ilk nüvelerinin oluştuğu ve geliştiği kaynak olan ‘ana’ kavramını ifade eder.

Babatomi / Tasarım: Nagehan Süzgün

Elibelinde deseninin yorumlanmış ve parçalara bölünmüş bir versiyonudur. Aynı zamanda Bedri Rahmi Eyüboğlu kitabı olarak bilinir.

Kanatlı / Tasarım: Fulden Topoğlu

Hayatın, sahip olunan toprakların ve eşyaların kötü gözlerden korunmasını simgeleyen motiflere sahiptir. Kilimleri dokuyan eller işledikleri nazar, muska ve hayvan figürleriyle kem gözleri kendilerinden ve yaşamlarından uzaklaştırmak isterler.

Yinyang / Tasarım: Fulden Topoğlu

Birbirini tamamlayan iki karşıt enerjinin, hareketi, değişimi, dönüşümü ve böylece sonsuz bir devinimi beraberinde getirmesini simgeler.  

Şahmeran / Tasarım: Nagehan Süzgün

İyi niyete karşılık görülen ihaneti simgeleyen Şahmeran hikayesinden ilham alır. Rivayete göre Şahmeran’ın öldüğünü hala öğrenmeyen yılanların motiflerini taşıyor.