Koleksiyon / İstanbulSMD Kreatif Mimarlık'ı Ağırlıyor



19 Aralık Çarşamba akşamı Koleksiyon Büyükdere Merkez Kampüsü'ndeki Koleksiyon Galeri'de açılışı yapılan sergi, 30 Ocak 2013'e kadar görülebilecek.

Gönül bağıyla seçilmiş projeler

Serginin açılışında yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Kreatif Mimarlık kurucu ortaklarından Selim Cengiç, sergide yer alan projelerin seçim sürecini "Takım arkadaşlarımızla, herkesin kendine göre çeşitli sebeplerle en çok beğendiği projeleri bir araya getirmeye çalıştık. Elbette 1995'ten bu yana aramızdan ayrılanlar, gidip gelenler de oldu; bu nedenle bugünkü gruba daha yakın olan son projelerin ağırlıkta olduğunu görüyorsunuz. Açıkçası, projeler tamamen gönül bağıyla seçilmiş durumda" şeklinde açıkladı. Kendi yorumlarını aktarmak istediklerini kaydeden Cengiç, tasarım yaklaşımlarını, nerede neyi hedeflediklerini, projelerin yanına ekledikleri küçük notlarla anlatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Cengiç projelerini, zamana, ihtiyaca, bütçeye, isteğe göre bir terzi titizliğiyle oluşturduklarına işaret ederek, birbirinden farklı projelerin yer aldığı serginin bir amacının da bunu göstermek olduğunu bildirdi:

"Biz mimarlar, tek bir stilde işler yapmıyoruz; bunlar, ihtiyaç programına göre değişebiliyor. Bu sergilerde, aynı konulara farklı şekillerde yaklaşılabileceğini de görüyoruz".

Sergide yer verilen projelerin çoğunun uygulanmış projeler olduklarını aktaran Cengiç, yarışma projeleri de yapmalarına karşılık kendileriyle iş yapmak isteyen insanlarla çalışmayı tercih ettiklerini ifade etti. Çünkü konuya sadece bir tasarım olarak değil, bir bütün olarak baktıklarını vurgulayan Cengiç, "Bir bütünün içinde, orkestrayı yönetebilme kabiliyetimize çok güveniyoruz" diye konuştu.

Kreatif Mimarlık kurucu ortaklarından Aydan Volkan ise, sergi için "Dostlarımızla ve sevdiklerimizle, yaptıklarımızın bir kısmını paylaşmak diyebiliriz" dedi. Koleksiyon'un organizasyona desteğini 'çok kıymetli' olarak nitelendiren Volkan, "Koleksiyon'u oluşturan büyük aileye teşekkür ederim; çünkü sadece ticarette kalabilirlerdi, ama sanata ve üretime karşı duyarlılar" şeklinde konuştu.

Kreatif Mimarlık

1995 yılında İstanbul’da inşaat mühendisi Mehmet Cengiç, mimar Selim Cengiç ve mimar Aydan Volkan tarafından kuruldu. Tamamlamış olduğu çok sayıdaki ulusal ve uluslararası projede, şehir planlama, mimari, iç mimari ve diğer ilgili mühendislik bilimlerini bir bütün olarak değerlendiren Kreatif Mimarlık’ın çalışmaları, tasarım, disiplinler arası koordinasyon, bütçe, iş programı kontrolü, verimlilik esaslı proje yönetimi ve en iyi mimari kalitenin sağlanması esaslarına dayanıyor.

İnsanlara ve çevreye olumlu etkisi olan, yüksek verimlilikte, sağlıklı ve işlevsel binalar tasarlamayı amaçlayan Kreatif Mimarlık, her proje için öncelikle işverenin hedefleri ve mevcut durumda talep edilen ve gelecekte talep edilebilecek ihtiyaç programlarını dikkate alarak, bu bilgileri çevre koşulları ve projenin çevre içerisindeki rolü ile birleştirmeyi hedefliyor.

Mimari tasarım ve uygulama alanında etkin olan mimarların, mimarlık mesleğini geliştirmek, toplumda saygınlığını ve etkinliğini arttırmak için kurdukları İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) üyelerinin son dönem projelerini kapsayan sergiler, tasarımın çağdaş örneklerini mimarlık ve tasarım meraklılarıyla buluşturmayı, tasarımın farklı disiplinlerini yanyana getirmeyi amaçlıyor.   

Koleksiyon Büyükdere Merkez Kampüsü
Cumhuriyet Mah. Kefeliköy Bağlar Cad. No: 35 Sarıyer 34457 İstanbul
T: (0212) 363 63 63