Komşularda İş Kaynıyor!



Türkiye'ye yakın coğrafyada bulunan ülkelerde iş fırsatları bitmek bilmiyor. Küresel ekonomik krizden görece olarak daha az etkilenen komşular, yatırım için Türk işadamlarının dikkatini çekiyor

Hırvatistan'da turizm de cazip hazır giyim de

Hırvatistan'ın turizm açısından elverişli bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Türk Hırvat İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, sahil şeritlerinde beş yıldızlı otellere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özdoğru, "Bu pazara daha çok ilgi gösterilmesi ve ilişkilerin artırılması gerekiyor. Geçmiş dönem siyasi durumu düşünüldüğünde hizmet sektörü yeteri kadar gelişememiş ve yatırım izni konusunda son derece titizler" dedi. Özdoğru ayrıca tekstil, hazır giyim, demir-çelik ürünleri ile elektrik-elektronik aletlerin ülkeye satılabilecek ürünler arasında yer aldığını kaydetti.

Müteahhitlere 18 milyar $'lık 'Mısır fırsatı'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Yatırım Bakanlığı'nın değeri 18 milyar doları bulan 48 inşaat projesinin ihalesini Türk müteahhitlere vermek istediğini söyledi. Son 1 ayda Mısır Yatırım Bakanı ile Irak, İstanbul ve Mısır'da görüştüklerini kaydeden Çağlayan, bu görüşmelerde kendisine sunulan dosyadan Türk firmaları için yatırım fırsatı çıktığını söyledi. Mısır Yatırım Bakanlığı yetkililerinin 27 Ekim'de Ankara'da bu projeleri anlatacağını söyleyen Çağlayan, DTM koordinasyonundaki toplantıya TMB, İNTES, TOBB Sektör Meclisi yetkililerinin de katılacağını bildirdi.

Katar'daki gökdelenler tam gaz

Petrol zengini Arap ülkelerine tesir eden küresel kriz, Katar'ı teğet geçti. Sadece 7 projenin rafa kaldırıldığı Katar'da gökdelenler yükselmeye devam ediyor. Katar, enerjiden, turizme kadar pek çok alanda yapacağı 150 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçmedi. Katar Hükümeti önümüzdeki günlerde boru, pompa istasyonu, yol çalışmaları, hastane, kanalizasyon arıtma, okul ihalelerine çıkmayı planlıyor. Ülkede lüks otel oda sayısının 2011 yılında 25 bine çıkarılması düşünülüyor. Katar, Türk inşaat firmalarına "İnşaat dışında elektromekanik işler için de gelin" çağrısında bulunuyor.

Bakir pazar Irak, her sektöre açık

Başbakan Erdoğan'ın başbakanlar düzeyindeki toplantıya katılmak için bugün gideceği Irak hakkındaki bilgiyi MÜSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Görenoğlu verdi. Irak'taki temaslarda öncelikle dayanıklı ve hızlı tüketim malları alanlarında pazar araştırması yapacaklarını söyleyen Görenoğlu, inşaat ile ilgili temaslarda da bulunacaklarını kaydetti. Irak'ın bu alanlarda henüz bakir bir pazar olduğunu belirten Görenoğlu, "Özellikle beyaz ve kahverengi eşyada satıp hemen parasını alabileceğimiz ya da parasını peşin alıp satabileceğimiz ilişkiler kurmak istiyoruz" dedi.