Konak Belediyesi'ne Operasyon



İzmir'de genellikle salı günleri yapılan belediye operasyonlarının bu haftaki merkezi Konak Belediyesi oldu. Konak Belediyesi'nde ruhsat usulsüzlüğü ve rüşvet iddialarıyla ilgili 6 ay önce özel Yetkili Savcı Murat Gök'ün talimatıyla soruşturma açıldı. Bu kez diğer operasyonların aksine baskın yerine uzman görevliler, ruhsat dosyalarını incelemeye aldı. Uzmanlar Konak Belediyesi'nde kendileri için ayrılan odada ruhsat dosyalarını tek tek inceledi. Görüntülü ve sesli teknik takip de yapıldı.

İnceleme sonunda bu sabah Konak Belediyesi Ruhsat Denetim Şubesi'ne yönelik operasyon düzenlendi ve burada görevli 8 memur, 1 encümen üyesi, 3 zabıta memuru, 5 itfaiye görevlisiyle birlikte aralarında iş takipçileri ve işletmecilerin bulunduğu 44 şüpheli gözaltına alındı. Daha sonra bilgisine başvurulmak üzere gözaltına alınanlarla bu sayı 61'e çıktı. Gözaltına alınan bazı kişilerin ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakılacakları öğrenildi.

Operasyonun "Alsancak ve Kemeraltı esnafı" imzalı bir ihbar mektubuyla başladığı da öğrenildi. Konak Belediyesi'nde seçimlerden sonra rüşvet alınmadan ruhsat verilmediği, örgütlü bir yapı içinde, ruhsat alması mümkün olmayan işletmelere rüşvetle ruhsat verildiği öne sürülen mektubun memur suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün'e ulaştığı ve soruşturma için düğmeye basıldığı öğrenildi. Ancak soruşturma aşamasında ilk talimatı Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök verirken, operasyon aşamasında görevi Cumhuriyet Savcısı Kadir Karaca üstlendi.

Suçun organize değil bireysel olduğu, şiddet ve cebir bulunmadığı için görevin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök tarafından Cumhuriyet Savcısı Kadir Karaca'ya devredildiği belirtildi. Cumhuriyet Savcısı Karaca'nın meslektaşından aldığı soruşturma dosyalarını ve delilleri inceledikten sonra Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerine kod adı "Çağlayan" olan operasyon için düğmeye bastığı öğrenildi.

Öte yandan Konak Belediyesi’ndeki operasyona kona olan usulsüz ruhsat soruşturması kapsanında geçen yıl açılışı yapılan Efes Swissotel’in altında açılan işyerlerinin de bulunduğu ortaya çıktı. Bunun dışında son yıllarda açılan butik otellerin ruhsatlarının da inceleme konusu olduğu belirtildi.

CHP'li Başkan: Her şeyin hesabı verilir

Yeniden aday gösterilmeyen CHP'li Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ gelişmeleri izlediklerini, bugüne kadar titiz ve dürüst çalıştılarını söyledi. Tunçağ, "Bu konuda kendimize güveniyoruz. Herşeyin hesabı sorulur ve verilir. Bu yola sapan tek tük kişiler varsa da soruşturma sonunda bunlar ortaya çıkacaktır. İhbar ve iddilar tutarlı görünmüyor" dedi.