Eyfel Kulesi' nin mimarı Gustave Eiffel tarafından iskeleti yapılan ve alışveriş merkezi olarak yeniden düzenlenen İzmir Konak Pier için İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin, Güney Deniz Saha Komutanlığı' nın 8 Eylül 2002 tarihli başvurusu üzerine inceleme başlattığı ve yapılan ön incelemede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ve eski başkan Burhan Özfatura hakkında soruşturma izni verilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.
Dönemin İçişleri Bakanı Muzaffer Ecemiş' in imzasıyla taraflara gönderilen karar yazısında, şu iddialara yer verildi:
"Gümrük Yarımadası' nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı' nın kullanımındaki, mülkiyeti Hazine'ye ait 289 ada 6,7 ve 8 parsel numaralı taşınmazlar için başka kuruluşlar adına inşaat ruhsatı vermek, bu taşınmazlarla ilgili toplantı tutanaklarını protokol gibi gösterip bu yerler üzerinde irtifak hakkı tesis ettirmek ve tapu kayıtlarında gösterilen irtifak hakkı tesisi şartlarına aykırı davranmak."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, soruşturma kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kendisinden önceki dönemde yapılan işlerler ilgili karar verildiğini belirterek, "Şimdi mahkemelere girip çıkacağım. Ama beraat ederim." dedi.
İzmir Büyükşehir eski başkanı Burhan Özfatura ise Konak Pier' le modern bir alışveriş merkezi yaratıldığını belirterek, davadan beraat edeceğine inandığını söyledi.