Konak'ın Tarih Avcısı



DHA'nın haberine göre, kimi zaman karşılaştığı bir kapı kolunun kimi zaman da sokaktaki taşların sırrını çözerken, hepsinden önemlisi koruma bilincini oluşturmaya çalışıyor.

Konak Belediyesi Kent Tarihi Birmi’nin Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın öncülüğü ile kurulduğunu ve o günden beri sokaklarda olduklarını belirten Dr. Aygül Uçar, "Öncelikli olarak çalışmalara Basmane sokaklarından başladık.

Çünkü Basmane hem Konak’ın hem de İzmir’in kalbi gibi. İzmir’in ikinci kez doğduğu, geliştiği ve hala yaşadığı yer burası. Farklı etnik grupların iç içe yaşadığı bir yer. Bugün yapısı değişmiş olsa da bir zamanlar İzmir’in ticaretini, siyasetini, sosyal ve kültürel yaşamını şekillendiren yer burası. Biz daha çok buradaki yapılarla, burada yaşamış insanlarla ilgileniyoruz. Sokaklarda gezerken her türden yapıyı görüyorsunuz. Camiden kiliseye, sokak çeşmesine, küçücük evlerden kocaman konaklara kadar birçok yapı türü, birçok yaşanmışlık var burada. İşte bizler bunları ortaya çıkarmak, belgelemek, tanıtmak ve yaşatılmasına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Çalışmalarını, Agora Arkeolojik Kazı Alanı yakınlarında, Sütveren Meryem Dua Evi’nin bulunduğu, bahçesinde Roma Dönemi su kanallarına ulaşımı sağlayan bir girişi olan, tarihle içiçe bir ortamdaki ofiste ekip arkadaşları ile birlikte sürdürdüğüne dikkat çeken Aygül Uçar, "Konak Kent Tarihi Birimi’nde 3 sanat tarihçisi, bir tarihçi, bir tercüman, bir güvenlik görevlisi ve bir hizmetli görev yapıyor. Teknik imkanlarımız oldukça iyi. Birim profesyonel fotoğraf makinesinden el tarayıcısına kadar birçok farklı teknik cihaza sahip. Sözlü tarih çalışması yapan arkadaşlar el tarayıcısı ile görüşme yaptıkları kişilerin eskiye dair fotoğraflarını pratik bir şekilde tarayıp, daha sonra kullanmak için arşivleyebiliyorlar" dedi.