Kondudan Toplu Konuta

İstanbul'da naklen yaşanan sel felaketinin ardından dere ıslahı için ilk yıkım yapıldı. Feriköy'de 40 yıldır 'Dozer gelecekmiş' korkusuyla yaşayan aileler, birer birer toplu konutlara taşınıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin olası bir sel felaketini önlemek ve Şişli trafiğini rahatlatmak için geliştirdiği Baruthane Deresi'nin ıslahı projesi kapsamında istimlak edilen gecekondular yıkıldı.

Belediye ile anlaşmaya vararak 40 yıllık kondularından ayrılan vatandaşlar Alibeyköy'deki Güzeltepe Toplu Konutları'nda ev sahibi oldu. Kondudan toplu konuta geçenlerin kimi mutlu, kimi mutlu ama endişeli, kimi buruktu...

Feriköy Halide Edip Mahallesi'de ilk gecekondular bundan 40 yıl önce kuruldu. Baruthane Deresi kenarındaki onlarca gecekondu kat kat yükselerek, apartmanlar halini aldı. Yıllarca yıkılması gündeme gelen gecekondular, kentin herhangi bir sokağından farksız, varlığını korudu. Mahalleli, arada bir dilden dile yayılan 'Dozerler gelecekmiş' dedikodusu kimi zaman uykularını kaçırsa da yaşamını sürdürdü. Yıkımı planlanan 70 gecekondudan 50'sinin istimlakı tamamlandı.


Süre yarın sona eriyor
Ve 40 yılın dedikodusu önceki gün gerçek oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin anlaşmaya vardığı gecekondu sahipleri, Alibeyköy'deki Güzeltepe Toplu Konutları'nda kendilerine daire verilmesine karşılık kondularından ayrılmayı kabul etti. Mahalleye giren dozerler 20 gecekonduyu yerle bir etti. Evleri boşaltmayanlara ise yarına kadar süre tanındı.

'Evim 100 milyar lira ederdi'
Amir Kandemir, yeni evinden memnun olsa da, üç katlı kondusuna biçilen 60 milyar liralık değeri az buluyor. 63 yaşındaki Kandemir, "Mahallemizde bir evin değeri, 100 milyar lira. Şimdi 40 milyarlık bir daire katıyla yetindik" dedi. Kandemir, buna karşın kaloriferli ve doğalgazlı bir apartman dairesinde oturmaktan memnun.

Kandemir, bir hafta önce yerleştiği evinde, taksitlerini ödeyebildiği takdirde mutlu olabileceğini düşünüyor. 66 yaşındaki Hüseyin Güngör'ün kondusuna 37 milyar lira değer biçilmiş. Yeni evine aylık 550 milyon lira ödemesi gerektiğini belirterek, "Ben bir emekli maaşıyla bunun altından nasıl kalkacağım, bilmiyorum" dedi.

Kuşbakışı Alibeyköy manzarası
Konducuların yerleştiği, Alibeyköy Güzeltepe Sosyal Konutları'nın 5. Bloku semte tepeden bakıyor. Doğalgazlı, asansörlü, üç odalı evler konducular için 'ikinci bahar' anlamına geliyor. Kondusundan bir hafta önce ayrılarak yeni evine yerleşen Bayram Gürçar, dozer korkusu olmadan yaşadığı için mutlu. Oğlu, gelini ve iki torunuyla yaşayan Gürçar, evin taksitlerini ödeyememekten korkuyor. Gürçar, "Bir de aniden ortada kalmak, yeniden konduya dönmek var" diye konuştu.

Yıkım takvimi
Ağustos ayında meydana gelen ve 'naklen' yayımlanan sel felaketinin ardından, İstanbul'da altı ilçede 345 binanın istimlakına karar verilmişti. Felaket sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığında bir araya gelen Gaziosmanpaşa, Eyüp, Maltepe, Güngören, Bahçelievler, Bağcılar ve Esenler belediye başkanları, Esenler'de 30, Güngören'de 40, Gaziosmanpaşa'da 40, Bahçelievler'de 30, Eyüp'te 170 ve Maltepe'de 35 yapının istimlak edilmesine karar vermişti.

Ayrıca Çırpıcı, Çinçin, Küçükköy, Esenyurt ve Büyükyalı derelerinin ıslahı ve periyodik bakımı kararlaştırılmıştı. Alibeyköy'de yıkılmasına karar verilen 20 gecekondu, Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çevik kuvvet ekiplerinin 4-5 Ekim'de İstanbul'da yapılacağı açıklanan İKÖ-AB Ortak Forumu'nda görevlendirilecek olması nedeniyle ertelenmişti.

Boğaz'da yıkım yapmak zor!
Bu arada, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün imkânlarının yetersizliği yüzünden, Boğaziçi'nde yıkım kararı alınan 1135 binadan 10 yıl içinde ancak 109'u yıkılabildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Emin Şirin'in soru önergesine verdiği yanıtta, müdürlüğün eleman sayısının az, ekipmanın yetersiz, bölgenin topografik yapısının elverişsiz olduğunu belirterek yıkım kararlarının uygulanamadığını söylemişti.