Kongre Vadisine Dev Vinçler

Temmuz 2005'te İstanbul'da yapılacak Dünya Mimarlık Kongresi için düzenlenen yarışma sonuçlandı. Genç mimar Fatih Erduman'ın tasarladığı vinçler, Kongre Vadisi'ndeki dinamizm ve işlevselliği artıracak.

Seneye İstanbul'da yapılacak Dünya Mimarlık Kongresi için Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla Mimarlar Odası'nın düzenlediği Kongre Vadisi Tasarım Yarışması sonuçlandı. 30 yaşındaki mimar Fatih Erduran'ın projesi birinci seçildi. 1997 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan, yüksek lisansını da aynı fakültede tamamlayan Erduran'ın kongre vadisine uygulanacak projesinin temel dayanağı vinç. Kongrenin teması olan 'pazaryeri' konseptine uygun olarak Harbiye'den Maçka'ya kadar olan alana 60 adet kule vinç yerleştirilecek. Deyim yerindeyse kongre vadisi dev vinçlerin istilasına uğrayacak. Sergi odaları, standlar, dev ekranlar, panolar, spot lambaları bu vinçlerden aşağı sarkacak.

Aydan Balamir, Emre Arolat, Bünyamin Derman, Ersen Gürsel, Haydar Karabey, Selim Velioğlu ve Ahmet Özgüner'den oluşan 'asli jüri'nin tutanağında Fatih Erduman'ın projesinin diğerlerinden 'sakin bir güçle' sıyrıldığı ve kongre programını kentsel bir gösteriye dönüştürme gücüne sahip olduğu görüşüne yer veriliyor. Tutanakta ayrıca "Vinçlerin kent siluetindeki egemenliği 'Burada bir şeyler oluyor' gözlemi ile başlayıp tüm kentliye yaygınlaşabilecek bilgilenme, iletişim ve entelektüel sorgulamaya olanak tanıyan bir düzenleme oluşturabilir" deniliyor.


Hareketli, çok fonksiyonlu ve pratik
Yarışma için verilen yaklaşık üç aylık süreyi sonuna kadar kullandığını belirten Fatih Erduman, "Pek çok fikir ve taslak oluştu ama son bir ay içinde kule vinçler üzerine yoğunlaştım" diyor. Fikir ortaya çıkınca da gerisi gelmiş... Kule vinçlerin kolay taşınabilir, uyarlanabilir, pratik, hareketli, sökülüp takılabilir ve çok fonksiyonlu olması Erduman'ın projesinin en önemli avantajları. Vinçlerin büyüklükleri, yerleştirileceği alanlar, kongrenin daha sonra netleşecek içeriğine ve etkinliklere uygun şekilde belirlenecek.

Erduman, kesin hesabı yapılmasa da maliyetinin yüksek olmadığı bilinen projeyi "Karmaşıklığı dinamik bir hale getiriyor." diye özetliyor: "Önceden belli bir şeyi dikte etmiyor. Kongrenin içeriği oluşurken esnek bir yapı sağlıyor. Kolaylıkla uygulanabilir ve geçici ve tüm kenti etkisi altına alabilecek bir potansiyele sahip. Çok yüksek maliyetli olacağını düşünmüyorum, Ayrıca kule vinçler yüksek, görünebilir olduğu için kolaylıkla sponsor bulunabilir" diyor.

Kongre Vadisi Tasarım Yarışması'nın diğer sonuçlarına gelince... İkincilik ödülü Nilüfer Kozikoğlu, Fulya Özsel Akipek, Ceren Aydal Yücel ve Emrah Çetinkaya'nın ortak projesine, üçüncülük ödülü Arda İnceoğlu, İpek Yürekli, Deniz Aslan, Oral Göktaş ve Sevince Bayrak'ın projesine verildi. Haldun Halil Aşçıkoca, Recep Üstün, Filiz Şimşek, Mehmet Işıkdemir'in projesi dördüncü, Y. Kenan Güvenç, Ayşe Çelen Öztürk, Nazmiye Öztürk, Levent Şentürk, Yuvacan Atmaca, Mert Üçer, İsrafil Konyalı, Şafak Çakmak, Feyza Taç, Vahdet Kireççi, Emre Tüfekçioğlu ve Türkan Yönlüer'in ortak projesi de beşinci seçildi. 20'şer milyar lira para ödülü kazanan ilk beş proje ve yarışmaya katılan tüm projeler 15 Eylül'e kadar Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayesinde sergilenecek.

--------------------------------------------------------------------------------

Ünlü mimarlar İstanbul'da

100'e yakın ülkede 1 milyona yakın mimarı temsil eden Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), 1948'den bu yana üç yılda bir dünyanın farklı bir kentinde Dünya Mimarlık Kongresi düzenliyor. 22'inci kongre 3-7 Temmuz 2005'te İstanbul'da yapılacak. Ayrıca UIA'in genel kurulu da İstanbul'da toplanacak. Aralarında dünyanın en ünlü mimarlarının da olacağı 10 bin kişinin katılması beklenen kongrenin teması 'Kentler: MimarlıkLARın Pazaryeri' olarak belirlendi. Bu çerçevede Harbiye'yle Maçka arasındaki Kongre Vadisi'nde temsili bir pazaryeri kurulacak. Farklı mimarlık düşüncelerinin dile getirileceği bu pazaryerinde sergiler, söyleşiler gerçekleşecek. Sohbet odalarında küçük toplantılar düzenlenecek ve katılımcıların sosyal ihtiyaçları da bu pazaryerinde karşılanacak. Projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.