“Konstantiniyye'den İstanbul'a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Anadolu Yakası Fotoğrafları”



 Vaniköy, Kandilli

Yaklaşık altı yıl önce, büyük ilgi gören Boğaziçi’nin Rumeli yakası fotoğraflarını sergileyen Pera Müzesi, bu kez de Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu ve bazı özel koleksiyonlardan derlenen Anadolu yakası fotoğrafları sergisinde, bir devrin İstanbulu'nu eşsiz kıyıları, çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne seriyor.

Küratörlüğünü mimar Dr. M. Sinan Genim’in yaptığı ve 182 adet fotoğrafın yer aldığı sergi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün aynı adı taşıyan kitap çalışmasından bir seçkiyle hazırlandı.


  Küçüksu Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi

“Konstantiniyye'den İstanbul'a - XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Anadolu Yakası Fotoğrafları" sergisinde yer alan ve Caranza, Robertson, Pascal Sébah, Kargopoulo, Sébah & Joaillier, Abdullah Biraderler, Gülmez Biraderler, Ali Sami Aközer, Ali Enis Oza ve Elisa Pante Zonaro gibi fotoğraf sanatçıları ile bazı amatör fotoğraf meraklılarının dönemin zorlu ve zahmetli teknikleriyle çektikleri fotoğraflar, İstanbul'un o yüzyıllardaki fiziksel ve sosyo-kültürel yapısı hakkında fikir verirken, şehrin bugün çoğu şekil değiştirmiş ya da kaybolmuş eşsiz güzelliklerini gözler önüne seriyor.

21 Ocak - 1 Nisan 2012 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak “Konstantiniyye'den İstanbul'a - XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Anadolu Yakası Fotoğrafları" sergisinin, M. Sinan Genim tarafından kaleme alınmış bir de kitabı bulunuyor.


  Anadolu Kavağı, anonim