Kontrolü Ele Geçirecek Satın Almalar Yapacak



1994’te  St. Petersburg’da kurduğu Rönesans İnşaat’ı Rusya’da zirveye taşıyan ve ülkedeki en büyük ikinci Türk müteahhit firmasının sahibi olarak anılan Erman Ilıcak, yeni rotasını belirledi. Rusya’daki durgunluğun ardından yeni rotalar belirlemeye çalışan Ilıcak, Avusturya’nın ikinci büyük inşaat şirketi Porr’un yüzde 10 hissesini satın alarak Arap ülkelerinde daha da yoğunlaşma kararı aldı. Ayrıca, Porr’u satın aldıktan sonra yakaladıkları başarı, Ilıcak’ın satın almalarla büyüme stratejisine “devam” kararını da beraberinde getirdi. Ancak, Ilıcak, artık şirketleri kontrol edebilecek kadar büyük hisseler almayı düşünüyor.

‘Ya küçülecektik ya büyüyecek’

2008’de Rusya’da yaşanan durgunluğun ardından yeni arayışlara girdiklerini belirten Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu yeni rotanın ortaya çıkış sürecini şu sözlerle anlattı:

“Ya küçülecektik ya büyüyecek... Tercihimizi risklere rağmen büyümekten yana kullandık. Pazar arayışlarına girdik. Avusturya’nın ikinci büyük inşaat şirketi ve Viyana Borsası’na kote olan Porr’un yüzde 10 hissesini satın aldık. Porr ile yeni şirket kurarak yeni pazarlara yöneldik.”

Kontrol edeceği şirketler alacak

Ardından  Suudi Arabistan, Libya, Katar, Azerbaycan ve durgun bir sürece girmiş olsa da Rusya’da ofisler kurduklarını belirten Ilıcak,  bu stratejinin kendilerini ana hedeflerine ulaştırdığını kaydetti. Ilıcak, “Tüm dünyada taahhüt sektörü küçülürken biz büyüdük. 10 bin çalışanla 2008’de 1 milyar, 2009’da 1 milyar 100 milyon dolar ciro gerçekleştirdik. Bu yıl ise çalışan sayısını 14 bine ulaştırarak 1 milyar 700 milyon dolar ciro yapmayı düşünüyoruz.  Aslında, 2 yıllık çalışmaların meyvelerini bu yıldan itibaren alıyoruz” dedi. Ulaştıkları bu başarının kendilerine satın almalarla büyüme stratejisine devam kararını da aldırdığını vurgulayan Ilıcak,  “Şirketleri kontrol edebildiğimiz hisseler alacağız” dedi.

Arap ülkelerine AVM kuracak

Erman Ilıcak, Suudi Arabistan, Libya ve Katar’da kurdukları ofisler aracılığıyla Arabistan ülkelerinde AVM başta olmak üzere pek çok projeye hayat vermeye kararlı olduklarını söyledi. İran’a bir AVM kurmaya başladıklarını hatırlatan Ilıcak, Türkiye’nin bölgede çok önemli bir oyuncu haline geldiğini belirterek, “Türkiye, artık Arap ülkelerine kültürünü ihraç ediyor.  Dizilerimize çok ilgi var. Halkın bize karşı sempatisi çok fazla. Başbakanımızın duruşu ve politikaları Arap dünyasında takdirle karşılanıyor. Bu takdir, ilgi ve alaka olarak Türkiye’ye dönüyor Biz de Arap dünyasını yeni yeni keşfediyoruz” dedi.

’Rusya'daki irtifa kaybı sürer’

Rusya’da inşaat sektöründeki ikinci büyük Türk olarak anılan Erman Ilıcak, ülkenin ticari gayrimenkuldeki irtifa kaybının sürdüğüne dikkat çekti. Ilıcak, “Kan kaybı 2008 yılında başladı. 2009 yılında da devam etti. Yıllık 30 milyar dolar civarında olan ticari gayrimenkul yatırımları yüzde 65’ten fazla azalarak 10 milyar seviyelerine geriledi. Rusya’nın toparlanması biraz zaman alır” dedi.

Zeytinburnu'na kruvaziyer liman için yıl sonunu bekliyor

Rönesans İnşaat, İstanbul’un ‘üç port’ projesinden biri olan Zeyport’un ön ihalesini Koçhan Holding ortak girişimiyle Aralık 2006’da kazanmıştı. 1.1 milyar dolarlık yatırım bütçesiyle burada bir kruvaziyer ve yat limanı kurmaya hazırlanan Rönesans - Koçhan ortaklığı, Ekim 2007’de kurdukları Ataport Turizm isimli şirketle de burayı 49 yıl süreyli kullanma izni sözleşmesini imzalamıştı. Ancak, bu girişim, TMMOB’un açtığı davayla askıya alınmıştı. Erman Ilıcak, projeyle ilgili umutvar olduğu mesajını vererek şöyle konuştu:

Diğer port projelerinin de önü açılsın

“Kruvaziyer liman projemizin dava süreci devam ediyor. Kararın yıl sonuna kadar çıkacağını bekliyoruz. Bölgedeki imar planlarının iptaline yönelik dava var. Dava yıl sonuna kadar sonuçlanacak. İstanbul un turizm potansiyeli büyük. Zeytinburnu’na ilave olarak Haydarpaşa ve Galataport gibi projelerin de önünün açılması gerekiyor.”