Konut Alırken Net-Brüt Oyununa Dikkat!



Ahmet Temeltaş, İstanbul’da hayata geçirilen yeni konut projelerinin metrekare değerleri açısından belirli bir standarta oturtulması gerektiğini belirtti.. Standartların belirlenebilmesi için ilgili mercilerin müdahalesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Temeltaş, “Brüt ve net metrekare farkı şirkete, lokasyona ve projeye göre değişiyor. Belirli standartların olmaması konut sahibi olmak isteyenleri mağdur ettiği gibi, işini düzgün yapan şirketleri de zora sokuyor. Doğru brüt ve net metrekareleri açıklayan şirketler rekabetin dışında kalırken, diğerleri kısa vadede kazançlı çıkıyor” dedi.

“Net ve brüt metrekareleri açık olarak öğrenin”

Ahmet Temeltaş, bazı inşaat şirketlerinin yeni projelerinin brüt metrekarelerini oluştururken sınır tanımadığına dikkat çekerek; yüksek binalarda konutun, ofisin manzarasını, sosyal alanlarını, otoparkını bile brüt metrekareye ilave eden şirketler olduğunu ifade etti.

Temeltaş, tüketiciyi aldatmaya müsait projelerin piyasada var olduğunu belirterek, özellikle maketten konut satın almayı düşünenlere; abartılı ifadelere dikkat etmeleri ve ilgilendikleri konutun net ve brüt metrekarelerini açıkça öğrenmeleri yönünde önerilerde bulundu.

Maketten satın alımlarda kat planlarının da sözleşmeye dahil edilmesinin metrekare mağduriyetini önleyebileceğini belirten Temeltaş, noter onaylı bir sözleşmenin konut sahipleri için güvence yaratabileceğini sözlerine ekledi.

“Teslim edilmiş projeler araştırılmalı”

İstanbul’un gayrimenkul sektörü için her zaman ilk sırada yer almasının, yeni proje zenginliğini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ahmet Temeltaş, “tüketicilerin evi satın almadan önce projeleri iyice araştırması gerekiyor. İnşaat şirketi ilk olarak incelenmeli. Önceki projeleri, taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri, proje aşamasında belirtilen konut metrekareleri ile teslimdeki metrekarelerin birbirini tutması, şirketin güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor” dedi.