Konut Edindirme Hesabındaki Paralar Kayıp

Bayındırlık ve İmar Bakanı Zeki Ergezen, Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na devlet ihaleleriyle halkın parasının nasıl hortumlandığını gözler önüne serdi.

Ergezen, Konut Edindirme Hesabın’da 5 bin memur adına biriktirilen 398 trilyon liranın kayıtlarda bulunduğunu, ancak yerinin tespit edilemediğini söyledi. Ergezen, “Metrekaresinin birim fiyatı 230 milyon lira olan arsaları Emlak Konut’a 950 milyon liraya satmışlar. Önce Toplu Konut idaresinden almışlar, sonra Emlak Konut’a 4-5 katı fiyata satmışlar. Bu da yetmemiş aynı kişiler Bahçeşir konutlarının yapımını da üstlenmişler” dedi.
Bazı ihalelerde “uçsuz bucaksız” keşif artışları tesbit olunduğunu kaydeden Bakan, keşif artışları nedeniyle devletin zararının 710 milyon dolar olduğunu söyledi. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu dünkü toplantısında Bayındırlık ve İmar Bakanı Zeki Ergezen’i dinledi. Ergezen, bakanlığının geçmiş dönemde operasyonlara konu olmuş bir bakanlık olduğunu hatırlatarak halen vurgun operasyonu ve Genel Müdür Muavini Sedat Aban ile ilgili davaların devam ettiğini söyledi.

710 milyon Dolar gitti
En çok yolsuzluğun karayolları, İller Bankası ve Kredi Yurtlar Kurumu ihalelerinde yapıldığına işaret eden Ergezen, “Karayollarındaki ihalelerde bire 500 bire 1000 keşif artışları var. İller Bankası’ndaki keşif artışlarının ucu bucağı yok. Kredi Yurtlar Kurumu inşaatlarında da yüzde 300 keşif artışları yapılmış” dedi. Bakan Ergezen, keşif artışları nedeniyle devletin uğradığı zararın 710 milyon Dolar olduğunu açıkladı.

Ergezen, Emlâk Bankası’nın Bahçeşehir Konutları’ndaki yolsuzluğa da dikkat çekerek bunu “dünyada bir örneği daha yok” sözleriyle tanımladı. Bahçeşehir konutlarıyla ilgili olarak “Süzer Holding’in” adını gündeme getiren Bakan Ergezen, “Önce Bahçeşehir konutlarının arsasını almışlar. Sonra bunu Emlak Bankası’na satmışlar. Sonra kat karşılığı sözleşme yapmışlar. Daha işin başında yolsuzluk olduğu açık. Yüzde 50 kat karşılığı anlaşma yapmışlar. Maliyet artı kâra göre yapılmış. Böyle olunca evdeki hizmetçinin giderleri bile maliyete ekleniyor. Dünyada başka bir örneği yok. Şeytanın bile aklına gelmez” dedi.

200 ihale incelemede
Bakan Ergezen, pilot il olarak seçtiği İstanbul, İzmir ve Samsun’daki ihaleleri incelemeye aldığını açıkladı. Bu illerin en büyük yolsuzluğun olduğu yerler olduğunu belirten Ergezen, buralardaki 200 ihale için inceleme başlattıklarını belirtti. Ergezen, karayolu ihalelerinde en büyük yolsuzluğun kazı, hafriyat ve dolgu işlerinde olduğunu tespit ettiklerini ancak incelemelerin halen sürdüğünü de dile getirdi.

980 bin ruhsatsız bina
Komisyon Üyesi Ahmet Güryüz Ketenci, Ergezen’e İstanbul’da inşaatı tartışmalı olan Gök Kafes ile ilgili ne düşündüğünü sordu. “Bu konuda şimdi bir şey söyleyemem” diyen Ergezen, İstanbul’da halen 980 bin ruhsatsız bina bulunduğunu açıkladı. Ergezen, gerekli deprem alt yapı araştırmaları yapılmadığı ve fazla betonlaşmaya neden olduğu gerekçesiyle Bodrum’da beş kat olan imar iznini iptal ettiğini de söyledi. Ergezen, Bodrum’da bundan böyle sadece iki katlı binalara izin verileceğini bildirdi.