Konut, Fabrika Yapacağız Diye, Her Dönemde Tarım Kaybetmiş!



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Adana'da bir otelde düzenlenen Milli Tarım Buluşmaları Toplantısı'na katıldı.

Bakan Çelik burada yaptığı konuşmasında "Her dönemde tarım kaybetmiş. Niye? Toplu konut yapacağız. Niye? Fabrikalar yapacağız. Yani bu ülkede fabrika yapacak yer de var, toplu konut yapacak yer de var ama kim dedi ki 'ovanın ortasında toplu konut yapılır, fabrika yapılır' diye. Hem yer altı sularını hem yer üstü sularını da perişan etmişiz." dedi.

Toprakların rastgele kullanılan kimyasallar nedeniyle perişan edildiğini, plansız şehirleşmeyle ovaların adeta yağmalanma ve betonlaşmayla karşı karşıya olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Birinci görevimiz toprağın niteliklerini korumak, geliştirmek, ikincisi toprağın fiziki olarak korunmasını sağlamak. Ovaları bunun için tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. 141 tane ama ama hızlı bir şekilde bu sit alanı sayısını ilk etapta 220'lere 300' lere taşıyacak şekilde Türkiye sathında çalışmalarımız var. Nerede bir tarım arazisi, ova görüyorsak bunun tarımsal sit alanı ilan edilme noktasında yaygın bir çalışmamız var."

Çelik, topraktaki elementlerde de araştırma yaptıklarını, toprakta asgari 18 element bulunması gerekirken beklediklerinin çok altında rakamlar gördüklerini, toprakların yüzde 20'sinin niteliğini kaybettiğini belirtti.

Kişisel olarak hayvan ithalatını istemediğini ancak ülkedeki hayvan sayısının buna izin vermediğini de dile getiren Çelik, bu durumun önüne geçmek için üreticinin destekleneceğini, ithalatın kademeli olarak azaltılacağını söyledi.