'Konut Faizi 2008'de Yüzde 1,2'ye Düşer'



Mayıs 2006'da yaşanan uluslararası dalgalanmadan sonra yüzde 1'lerden 2'lere tırmanan konut kredisi faiz oranları, hâlâ eski seviyelerine dönmedi. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim belirsizliğinin ardından söz konusu oranlarda düşüş beklenirken, bankacılara göre eski seviyesine inmesi zaman alacak.

Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölümü Başkanı Cem Muratoğlu, 2008'in ikinci yarısında faizlerin yüzde 1,20 seviyelerine düşebileceğini öne sürdü. Şu anda bankaların büyüme ve aktif yatırım konusunda arayış içerisinde olduğunu aktaran Muratoğlu, bunun da konut kredilerini cazip kıldığını dile getirdi. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde konut kredisi faizlerinde düşüş beklediklerini açıklayan bölüm başkanı, "Kısa bir sürede 10 puan inebilir. Tabii biraz da seçimle ilgili. Ancak geçen yılın başındaki gibi yüzde 1 seviyelerine bu yıl hemen gelemeyebiliriz." yorumunu yaptı.

Bankaların geçen yıl yaşananlardan büyük bir ders aldığını vurgulayan Akbank yöneticisi şu değerlendirmelerde bulundu: "Bir yarış içinde hızla konut kredisi faizlerini düşürdüler. Piyasa gerçek anlamda büyük bir çıkış gösterdi. Daha sonra dış gelişmelerin de etkisiyle kredilerden fazla gelir elde edemediler. Dolayısıyla şimdi bankalar yoğurdu biraz daha üfleyerek yiyecek. Rekabet olacak. 2005 sonundaki gibi hızlı bir yarış beklemiyorum. Biraz daha kontrollü gidecek; ama faizlerde gevşeme olacak."

Akbank'ın Bireysel Pazarlama Bölüm Başkanı Muratoğlu, bankanın 2005'ten beri verdiği konut kredileriyle 75 bin kişiyi ev sahibi yaptığını bildirdi. Muratoğlu, Türkiye gayrimenkul sektörünün, yabancı yatırımcılar açısından kâr alanlarının geniş olduğu bir piyasa olduğunu kaydetti. Akbank'ın geçen yıl 2 milyar YTL konut kredisi kullandırdığını ifade eden başkan, müşterilerinin arasında yabancıların da olduğu bilgisini verdi.

Bankanın bugün itibarıyla 75 bin konut kredisi müşterisi var. Yılbaşından bu yanaki bakiyesi ise 3 milyar YTL'nin üzerinde. Muratoğlu, bazı bölgelerde yabancı taleplerinin önemli boyutlara ulaştığını söyleyerek, "Bizim de buna yönelik hazırlığımız var. Ev fiyatının en az yarısını kredilendirmek gibi. Daha fazlasını kredilendirmek şeklinde de bir çalışmamız var." diye konuştu. Başkan, önümüzdeki dönemde uygulamaları biraz daha geliştireceklerini vurguladı.