'Konut Fiyatını Müteahhitler Uçurdu'

Oyak Çimento Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, "İstanbul'daki daire fiyatları Roma, Londra ile aynı seviyeye geldi. Bakıyorsunuz Türkiye'de kullanılan çimentonun maliyeti 60 avro, Londra'da, Roma'da ise 80 avro" diyerek, hem Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanvekili Erdoğan Bayraktar'a cevap verdi, hem de son dönemde yükselen konut fiyatları konusunda inşaatçıları suçladı. TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar bir süre önce fiyatlarının pahalı olduğunu savunarak çimentocular için "Her sabah beddua ediyorum" demişti.

Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, çimentoda 2006 yılında fiyat artış oranının yüzde 10 civarında olduğunu belirtirken, "Oyak'ın sattığı bütün çimentolar 93-96 YTL arasında. Bunlar fabrika çıkış fiyatı. Asıl, 2003 yılında metrekaresi 1000 dolar etmeyen yerlerin bugün 5 bin dolara nasıl satıldığının sorgulanması daha doğru olur" dedi.

2008 karanlık bir yıl
Celal Çağlar ayrıca, inşaat maliyetleri içinde dokuz şiddetindeki depreme dayanıklı konutta bile çimentonun maliyet payının yüzde 4 civarında olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "Bu işler hedef saptırmadır. Türkiye'de herkes kandırmaca oyunu oynamak istiyor. Bizim sayılarımız açık, müteahhitler de açsın sayılarını. Verdiğimiz vergiler açık, onlar da açsın verdikleri vergilerini, bir görelim hep beraber."

Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, son yıllardaki inşaattaki büyüme nedeniyle Türkiye'de bu yıl toplam çimento sektörünün kapasitesini yüzde 25 artıracak yatırımlar yapıldığını, bunun sonucunda bu yıl sonunda ciddi bir arz fazlası yaratılacağına, talebin aynı paralelde artmayacağına dikkat çekti ve ekledi: "Türkiye'nin bu kapasiteyi hazmetmesi mümkün değildir. Dolayısıyla çimentocular için 2008 yılının karanlık bir yıl olacağı sayılarla da açıktır" diye konuştu.

Çimentoya yabancı ilgisini de değerlendiren Çağlar, kendilerine de her gün teklif geldiğini ifade etti. Rekabet Kurumu'nun yedi ay önce OYAK ve Sabancı ortaklığı ile kurulan OYSA'nın tekelleşme tehlikesinden dolayı ayrılmasını istediğini hatırlatan Celal Çağlar, "Biz de boşanmaya karar verdik. Bu boşanma Türkiye'de bir ilk oldu. Türkiye'de her şey olmaz olmaz. Bakarsınız Rekabet Kurulu yarın 'Ben müsaade etmiyorum böyle bir boşanmaya' der. O zaman konuşuruz" ifadesini kullandı.