Banka'dan 'Kanyon'a Veto



Türkiye'nin en önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı içine döşenecek borularla, Serik ve çevresinin su gereksinimini karşılamaya yönelik hazırlanan projeye, çevrecilerden sonra Dünya Bankası da ''hayır'' dedi.

Köprülü Kanyon içindeki Karabük Kaynağı suyunun, Serik, Belkıs, Çandır, Karadayı, Kadriye, Boğazkent, Taşağıl ve Yukarı Kocayatak belediyelerine taşınması amacıyla düşünülen sistemle, 101 bin 500 kişiye içme suyu götürülmesi amaçlanıyor.

Dünya Bankası, belediyelerin bu proje için istedikleri kredi talebine olumlu yanıt verirken aynı zamanda Milli Park'ta doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik GEFF-2 Projesi'ni de kredilendirmişti. Ancak su gereksiniminin Köprülü Kanyon'u besleyen ırmaklardan alınacağını öğrenen Dünya Bankası GEFF-2 Projesi Lideri Peter A. Dewees, ''Suyun milli park içindeki kaynaktan alınması durumunda destek vermeyeceğiz. Başka bir yerden temin edilebilir'' açıklamasını yaptı.

Çevre tahribatı olur
Köprülü'de, doğal zenginliğin ve rafting sporunun korunması gerektiğine işaret eden çevre örgütleri de Manavgat Çayı Su Temin Projesi tesislerinden alınacak suyun, çok daha maliyetsiz olacağı ve çevreye zarar vermeyeceği fikrinde birleşti.

Yılda 500 binden fazla ziyaretçi kabul eden, hem turizme girdi sağlayan, hem de istihdam yaratan raftingin de biteceği endişeleri, özellikle park sınırında yaşayan köylüleri rahatsız etti. Köprülü Kanyon'dan Serik'e taşınacak su hattının Manavgat Tesisleri'nden çok daha uzun olduğuna dikkat çeken köylüler tepkilerini şöyle dile getirdi:

''Ayrıca Köprülü Kanyon'dan gelecek su yolu kayalık ve ormanlık alan. Bu da maliyeti 3 kat kadar yükseltiyor. Çevrede çok ciddi tahribat olacak. Manavgat Tesisleri'nden su getirilirse, arazi düz, maliyet az ve çevre de zarar görmeyecek. Manavgat tesisleri yıllardır atıl durumda. Burada böyle bir tesis beklerken, milli parka ve doğal zenginliklerimize dönüşü olmayan zararlar vererek su almaya çalışmayı doğru bulmuyoruz.''