Konut Konferansı 2010 Simon Allford ile Sona Erdi



“Konut Sektöründe Yenilikler, Fırsatlar, Fark Yaratanlar” teması altında düzenlenen Konut Konferansı 2010’un son konuşmacısı, konut tasarım standartları konusundaki uzmanlığını uluslararası ödüller ile taçlandırmış olan Simon Allford idi.

Yoğun katılım ile gerçekleşen etkinliğin sonunda katılımcılar, Allford’un İngiltere’deki tasarım standartları ve imar düzenlemelerine ilişkin sunumunu, ödüllü proje örnekleri üzerinden dinleme fırsatı buldular.

Konut Konferansı 2010'a davet edilmiş olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Allford, gün boyunca takip ettiği panellerden ise oldukça faydalandığını söyledi.

Konuşmasının başlığını “Geleceğin Konutlar için Tasarım Standarları” olarak belirleyen Simon Allford, günümüzde önemli olanın para kazanmaktan çok, yapılan işin neye yarayacağı, neye değeceğini bilmek olduğunu vurgulayan Allford, en iyiyi değil en ucuzu sunanın tercih edildiğinden dem vurdu.

Allford Hall Monaghan Morris olarak;

- Kabul edilmiş normlara karşı koymak
- Yenilik ve deneyimi harmanlamak
- 21. yüzyıl için yeni konut modelleri sunmak
- Bütüncül ve insan odaklı bir yaklaşım getirmek
- Bağlantılar kurarak mevcut potansiyeli açığa çıkarmak üzere yola koyulduklarını ifade eden Allford, bu ilkeler sonucunda ise; yüksek kalite, maliyet verimliliği, dönüşüm için katalizör etki, kentsel peyzaja katkı, mekan tasarımı için fikir geliştirme, düşünme sürecine katkı, yeni yapı teknolojileri geliştirme, gerçekçi bir vizyon oluşturma gibi artı değerler sağladıklarını söyledi.

Allford Hall Monaghan Morris hakkındaki bu kısa bilgilendirmenin ardından Londra temelinde İngiltere’deki imar düzenlemelerini ve konut tasarım standartlarını aktaran Allford, tasarım sürecine etki eden düzenlemeleri ve aktörleri şöyle sıraladı:

- İmar planları
- İmar mevzuatı
- Tasarım standartları
- Resmi ve gayriresmi danışmanlar
- Tasarım rehberleri
- Ulusal standartlar
- Çevre standartları
- Mekansal standartlar
- Aydınlatma, form ve kentsel haklara ilişkin rehberler
- Ve son olarak: Müşteri

İmar izni almak için uyulması gereken teknik düzenlemeleri; aydınlatma, akustik, enerji, mekan, erişim, görünüm, mahremiyet, manzara, donatılar, ulaşım, servisler, üretim, yürüyüş alanları, yangın ve duman olarak sıralayan Allford, bu yasal gereklilikler tamamlandığında ise şu etkenlerin devreye girdiğine dikkat çekti:

- Tasarım heyetleri
- Tasarım Danışma Grupları
- Planlama
- Resmi kurumlar: CABE, GLA, DPL, TFL, EH
- Gayriresmi danışmanlar
- Bağlama göre hareket etme: Koruma alanı, koruma alanı çevresindeki alanlar, tescilli binaların ve tarihi anıtların bitişiğindeki alanlar
- Arkeoloji



Allford sunumunun devamında İngiltere’deki ödüllü projelerinden Dalston Lane, Caspar, Raines Diary, Adelaide Wharf, Church Street, Barking Central, Stratford City, KX200, Latitude House, Notting Dale Village, Unity – Liverpool ve yurtdışındaki projelerinden Kazan Park – Dubai ile Oklahoma City üzerinden konut tasarım kriterlerine örnekler verdi.

Konut tasarlarken, binanın 20-30 yıl sonraki kullanımını da göz önünde bulundurarak farklı kullanımlara imkan sağlayan tasarımlara gidilmesinin sağlıklı olacağına dikkat çeken Allford, bu süreçte insanların nasıl yaşadıkları konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğinin de altını çizdi.

Başlangıçta pozitif düşüncelerle yaratılan standartların, uygulamada negatif sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Simon Allford bu tespitine, sigara yasağı için oluşturulan “smoking band” (sigara hattı) düzenlemesini örnek gösterdi. Allford, kısıtlamalar şeklinde karşımıza çıkan standartların aslında mevcut durumu nasıl iyileştirmemiz üzerine kurgulanabileceği önermesi ile sözlerini tamamladı.

Konut Konferansı 2010, Allford’a yöneltilen sorular ile son buldu.