Konut Kredi Faizlerinde Düşüş Bekleniyor

Piyasalarda yaşanan dalgalanma ile birlikte yüzde 1 seviyesinden yüzde 2'ye kadar yükselen konut faizleri son dönemde tekrar gerilemeye başladı. Konut kredi faizlerindeki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenirken, Oyakbank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, oranların iki ay içinde 1.35'li rakamlara kadar gerileyebileceğini kaydetti.

Son 15-20 gün içinde YTL swap piyasasındaki faizlerin hızla düştüğüne ve bankaların da buradan sağladıkları fonlama imkanıyla tekrar daha düşük fiyatlarla konut kredisi verebilir hale geldiğine dikkati çeken Eminsoy, konut kredisi faiz oranlarında da bu düşüşe bağlı olarak aşağı doğru bir hareket başladığını ifade etti.

YTL talebi devam ediyor
Hakan Eminsoy, gerek Türk ekonomisi, gerekse diğer gelişmekte olan piyasalar açısından şu anda iyimser bir hava söz konusu olduğunu dile getirerek, ''Ekonomideki hava böyle devam ettiği sürece, konut kredisi faiz oranları iki ay içinde 1.35'li rakamlara kadar düşebilir. Yabancıların YTL'ye yatırım yapma tarafındaki talebi de canlı bir şekilde devam ediyor'' diye konuştu.

Eminsoy, oranların tekrar yüzde 1'e düşebilmesi için ise Merkez Bankası tekrar faiz düşüş trendine girmesi gerektiğine dikkat çekti. Taşıt kredilerindeki düşüş trendinin daha yavaş olacağına işaret eden Eminsoy, bunun, vadelerin daha kısa olmasından kaynaklandığını belirtti.

"Bu bize ders olsun"
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Haluk Sur da, son günlerde döviz fiyatlarında düşüş görüldüğüne ve piyasaların daha olumlu hale geldiğine değinerek, şunları söyledi:

''Konut sektörü çok hazırlıklı olmak zorunda. Son iki yıldır ne bizi yönetenlerin ne proje geliştiricilerin ne de üreticilerin çok hazırlıklı olduğu ortaya çıktı. Keşke bankalar fonlama maliyeti yarışına gireceklerine, faiz oranlarında daha makul seviyelerde kalsalardı ve dalgalanma daha küçük boyutlu olsaydı. Bu bize ders olsun. Ekonomimiz bu süreci başarıyla atlattı. Taşlar yerine oturuyor, piyasa olumlu sinyaller veriyor. Bu da gayrimenkul yatırımcısı ve ihtiyaç sahibi tarafından olumlu algılanıyor. Herkes başka telden çalmasın, aklını başına toplayarak davransın ki kaygan bir zeminde yol kazasına yol açmasın.''