'Konut Kredilerini Geri Plana İteceğiz'

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, son gelişmelerin ardından krediler için iç piyasada kaynak bulmanın zorlaştığını, bu nedenle konut kredilerini bir miktar geri planda bırakacaklarını söyledi. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Özince, konut kredilerinde bir yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Özince, "Liderliğini yaptığımız konut kredisi konusunu bir miktar geri plana iteceğiz. Kendi iç piyasamızda kaynak bulunur diyorduk ancak burada bir gecikme yaşanacak. Konut kredileri büyüyecek ama hız kesecek. Diğer bireysel kredilerde bir kısıtlamamız olmayacak" dedi.

'Yeni faiz seviyesi bankaların kredi hacmini nasıl etkileyecek?' sorusuna ise Özince, "Türk ekonomisinin büyümesiyle ilgili beklentiler doğrultusunda bilanço büyüklüklerinde ve kredi hacminde yavaşlama olabilir" yanıtım verdi.

Bilançolar etkilenecek
Özince, dalgalanma nedeniyle banka bilançolarında özvarlık ve kârlarda azalma olabileceğine ancak ciddi sonuçlar doğurmayacağına işaret ederek şunları söyledi: "Bunların üç aylık dönemi dahi aşmayacak şekilde gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Çünkü bankacılık sektöründe ciddi bir sermaye yeterlilik oranı var. Büyük bankalarda sermaye kaybı ve rasyo azalması, onların alacakları riskle, kredi verme kapasitelerini etkilemez. Bankalar kredilerle ilgili kararları başka nedenlerle değiştirecektir. Böyle bir dalgalanmanın bu piyasalarda mümkün olduğunu hissetmemiz bir yönden yararlı sonuçlar getirecektir."

Öncelik siyasi istikrar
Türkiye'deki uygulamada yer alan bazı esaslar nedeniyle reel sektörün yurtdışından kredi aldığının altını çizen Özince, "Örneğin yurtiçinde ihracat şartı var. Bankalar Birliği olarak bunun kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Burada çok tedirginiz. Bu tür dalgalanmalarda bu kullanım çok test edilmiştir. Ben bu konuda arkadaşlarımdan olumsuz bir mesaj almadığımı söyleyeyim. Reel sektörün dışarıdan aldığı krediler, Türkiye'de kullandırılan döviz kredilerinden fazla" dedi.

Özince, büyüme ve enflasyon gibi bazı makroekonomik göstergelerde ufak tefek sapmaların olabileceğini ifade ederek bu sapmaların büyük boyutlarda olmasını beklemediğini vurguladı. "Özellikle şu anda eldeki verilere baktığımızda büyüme ve enflasyonda çok büyük farklılıklar görmeyiz. Siyasi belirsizlik göreceli olarak arttığı için cari açığın daha fazla üzerinde durulması kanaatindeyim" diyen Özince, siyasi istikrarın önde gelen hedef yapılması gerektiğini belirtti.