Konut Kredisi Faizleri Merkez'in Tavrına Bağlı

Bankacılara göre, Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta alacağı faiz kararı konut kredilerinin faizinde de belirleyici rol oynayacak.

Bazı bankalar piyasalarda yaşanan dalgalanma ve döviz kurundaki artışla birlikte yükselen konut kredisi faiz oranlarında yeniden indirimler yapmaya başlarken, faiz oranlarının dalgalanma öncesindeki yüzde 1 seviyesine inebilmesinin henüz erken olduğu ifade ediliyor. En kritik nokta ise Merkez Bankası'nın faiz kararı. Bankacılar, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz artırımını kesmesi ya da iyileşmeye pararalel olarak indirimlere başlamasının kredi faizlerinde düşüş hareketini hızlandırabileceği görüşünde.

Belirsizlik uzun sürebilir
ANKA'nın konut kredisi faizlerindeki trendle ilgili sorusunu yanıtlayan Garanti Bankası yetkilileri, indiriminin gerçekleşebilmesi için Merkez Bankası'nın faiz oranlarını aşağıya çekmesi gerektiğini belirtirlerken, İş Bankası yetkilileri "Global gelişmelerin yerel göstergeler kadar önemli olduğu ve belirsizliğin devam ettiği piyasada tahminlerin sapma ihtimalinin yüksek olduğu" görüşünü dile getirdiler. Yapı Kredi Bankası yetkilileri ise konut kredisi faiz oranlarının eskiye dönmesi için için istikrarlı piyasa koşullarıyla olumlu ekonomik göstergeler olması gerektiğini belirtiyor.