Konut Kredisinde Vade 20 Yıla Çıktı



Mortgage sistemine ilişkin yasal düzenlemeler sürerken bankalar konutta vadeyi artırdı. Vakıfbank, 20 yıl vadeli mortgage benzeri konut kredisi verecek. Koçbank’ta 12 yıllık vade seçeneği sunuyor.

Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlayan mortgage gibi uzun vadeli konut kredisi uygulaması başladı. Vakıfbank, konut kredilerinde vadeyi 20 yıla çıkarırken 1-36 ay vadede faiz oranını da aylık yüzde 1,80’e indirdi. 20 yıl vadede aylık faiz oranı ise yüzde 2 olarak belirlendi. Koçbank’ta da vade 12 yıla çıktı.

Bankadan yapılan açıklamada, uzun zamandır üzerinde çalıştığı 20 yıl vadeli konut kredisi uygulamasını hayata geçirdiği belirtilirken, isteyen herkesi konut sahibi yapmayı hedefledikleri kaydedildi.
10 yılın üzerindeki vadelerdeki konut yaşının 25, 10 yıldan daha düşük vadelerde ise 30 yaşla sınırlandırıldığı kaydedilen açıklamada, “Konut kredileriyle birlikte otomobil kredilerinde de indirime giden Vakıfbank, 1-12 ay vadede aylık yüzde 2 olan otomobil kredisi faiz oranını yüzde 1,95’e indirdi. Vakıfbank’ın kredi imkanlarından yararlanmak isteyenlerin herhangibir Vakıfbank Şubesi’ne başvurmaları halinde kredi talepleri bir gün içinde sonuçlandırılacak.” denildi.

KOÇBANK’TA DA 12 YIL VADE
Koçbank da, müşterilerine konut kredisinde 12 yıla uzanan vade seçeneği sunuyor. Koçbank’dan yapılan açıklamada, faiz oranlarının 12 yıl vadeli YTLkonut kredilerinde aylık yüzde 1.69, dövize endeksli konut kredilerinde ise aylık yüzde 0.69 olduğu kaydedildi.

2005’İN SONUNDA SİSTEM ÇALIŞACAK
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mortgage (ipotekli konut kredisi sistemi) ile piyasalara bir sinyal vermeye çalıştıklarını belirterek, “Artık uzun ve orta vadeli enstrümanların piyasaya yavaş yavaş girmesini sağlayacak bir sinyal” dedi. Cansızlar, mortgage taslağını Devlet Bakanı ve Başbakan YardımcısıAbdüllatif Şener’e gönderdiklerini hatırlatarak, burada ideal bir mortgage sisteminin nasıl çalışacağına ilişkin modeli kurduklarını kaydetti.
Taslağın kanunlaşma sürecinde tartışılacağına ve bu süreçte ilaveler olabileceğine dikkat çeken Cansızlar, ancak kendilerinin bu süreci beklemeden ikincil mevzuat konusundaki çalışmaları yoğunlaştırdıklarını açıkladı.
Cansızlar, “Haziran ayında ikincil düzenlemelerle ilgili teknik altyapıyı da bitirmiş olacağız. 2005’in sonuna doğru sistem çalışmaya başlar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Mortgage sisteminde kullanılacak kredilerde değişken faiz uygulanması konusunda ise SPK Başkanı, bunun şart olduğunu vurgularken, “Aksi halde sistem çalışmaz” dedi.