Konut Krizi, CEO'ları Koltuğundan Ediyor



ABD’de konut sektöründe yaşanan dalgalanmalardan büyük yara alan şirketler CEO’larını işten çıkartarak krizi atlatma yoluna gidiyor. CEO’sunu kovan şirketler listesine hafta sonu ani bir kararla yönetim kurulu toplantısı düzenleyen Citigroup da katılmaya hazırlanıyor. ABD’nin en büyük bankası, acil toplantıda CEO Charles Prince’in işine son verilip verilmeyeceğine karar verecek. CEO Prince Citigroup’dan ayrılırsa, en çok tazminat alan 10 yönetici listesi de yeniden şekillenecek. Prince’in alacağı tazminat netleşmezken, rakamın 100 milyon doların altında olmayacağı belirtiliyor.

6.5 milyar $’ın diyeti
Citigroup, Merrill Lynch’in ardından kredi krizinden en çok yara alan şirketlerin başında geliyor. Bankacılık devi, mortgage sektöründeki yatırımlarından 3’üncü çeyrekte 6.5 milyar dolar zarar yazmıştı. Merril Lynch’in aynı dönem zararı ise 7.9 milyar dolardı.

Maaşının 25 katı ikramiye almıştı
Citigroup’a 1998’de giren Charles Prince, 2003 yılından beri CEO. 2006’da yıllık maaşı 1 milyon dolar olan Prince, başarılı yönetimi nedeniyle şirketten 25 milyon dolarlık bir ikramiye almıştı. Prince’in bu tarihten sadece 11 ay sonra, bugün görevinden ayrılması bekleniyor.

CEO kovmak 100 milyon $’dan başlıyor
Prİnce’İn Citigroup’tan olası kovulması ile, en çok tazminat alan CEO’lar listesi yeniden şekillenecek. Bu son kovulmayla en çok tazminat alan yöneticiler listesine girmek için en az 100 milyon dolarlık bir tazminat paketi almak gerekecek.

CEO’dan kurtul haftası
Seacliff Capital CEO’su James Ellman, Amerika’da yaşanan CEO kovulmaları sonrasında ilginç bir yorum yaptı. Bu hafta Merrill Lynch ve Citigroup gibi 2 dev finans şirketi CEO’sunun işinden olduğunu belirten James Ellman, “Amerikalı dev şirketler bu haftayı CEO’dan kurtul haftası ilan etti” dedi.