Konut Özelinde Türkiye Değerleme Sektörüne Genel Bakış

Konferansın öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumunda, 'konut' ekseninde Türkiye değerleme sektörünün genel bir fotoğrafı çekildi. Reidin.com iş Geliştirme Müdürü Mete Varas'ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, konuşmacı olarak Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, EPOS Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Yönetici Ortağı Neşecan Çekici, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, Türkiye Değerleme Uzmanları Derneği Başkanı, A Pozitif Gayrimenkul Değerleme ve Ekspertizlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pınarbaşı yer aldı.

Oturumun ilk konuşmacısı Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, değerleme mesleğinin kurumsal bir kimlik kazanmasının Sermaye Piyasası Kurulu’nun konuya ilişkin düzenlemelerine paralel olarak gerçekleştiğini aktararak, çeşitli veriler üzerinden değerleme uzmanlarının profili üzerinde durdu. Yıldırım, Birliğin, bütün taraflarca kabul görecek bir değerleme standardı için bir taslak üzerinde çalıştığını, ayrıca minimum bedelleri gösterecek bir ücret tarifesini de yılbaşına kadar hazırlamayı ve yeni yılda yürürlüğe almayı hedeflediklerini açıkladı.

EPOS Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Yönetici Ortağı Neşecan Çekici de, konut pazarının bir makro resmini çizerek, değerleme sektörünün bu resmin neresinde durduğunu irdeledi. "Rekabetçi ortamda doğru proje geliştirmek için büyük resmi iyi okumalısınız" diyen Çekici, nitelikli değerleme raporlarının hızla gelişen pazarda her geçen gün daha da önemli hale geldiğini; ulusal ve global yatırımcılar için bir kılavuz olduğunu kaydetti. Sektörün hızla gelişiminde tüm aktörler arasındaki uyumun ve sinerjinin öneminin altını çizen Çekici, hizmet alanının genişlemekte olduğunu, hatta TOKİ ve büyük çaplı devlet projelerinin de değerleme sektörünün hedef alanları haline geldiklerini aktardı.

Çekici'den sonra söz alan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer ise İstanbul konut sektörünün gelişimi ve trendleri hakkında bilgi verdi. Son yıllarda hayata geçirilen ya da projelendirilen Marmaray, 7 Tepeye 7 Tünel, üçüncü köprü gibi ulaşım projeleriyle öne çıkan yerleşim bölgelerinin yeni konut projeleri için birer çekim merkezine dönüştüğünü ifade eden Dinçer, bu yerleşimlere örnek olarak da Haliç Kağıthane Bomonti, Sarıyer Arnavutköy, Ayazağa Maslak, Kartal Pendik, Yeni Bosna Güneşli Basın Express Yolu gibi aksları gösterdi.

Oturumun son konuşmacısı Türkiye Değerleme Uzmanları Derneği Başkanı, A Pozitif Gayrimenkul Değerleme ve Ekspertizlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pınarbaşı da, meslek alanıyla ilgili sıkıntıları anlattı. Değerleme uzmanlığının, bir eşik, ikinci bir iş gibi algılanmaya başladığı yönündeki endişelerini dile getiren Pınarbaşı, mesleğin amaç olmaktan çıkıp araç haline gelmeye başladığını belirtti. Buna ek olarak birlikte çalışılan kurumların oluşturduğu psikolojik baskıya da işaret eden Pınarbaşı, "Mesleğin geleceği, yerelleşme ve uzmanlaşmadan geçiyor" şeklinde konuştu.