Konut Rantı için Yargı Kararı Yok Sayıldı



İstanbul'un Tuzla ilçesinde deniz kıyısındaki 50 bin metrekarelik alan, yargının daha önce verdiği ‘iptal’ kararına rağmen yapılaşmaya açılıyor. Salgın nedeniyle kamuda işlerin neredeyse durma noktasında geldiği günlerde onaylanan plan değişikliğiyle, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu’na komşu olan İller Bankası’nın arazisine ‘konutlar’ dikilecek.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası mülkiyetinde bulunan Tuzla Postane Mahallesi’ndeki alana ilişkin imar planını ilk olarak 20 Temmuz 2017’de onayladı. Plan ile İller Bankası’nın ‘kamp tesisi’ olarak kullandığı alana ‘zemin+3 katlık’ yapılaşma olanağı sağlandı. Araziye de ‘ticaret, turizm, konut ve dini tesis’ tanımı getirildi. Ardından da İller Bankası, alanı ihaleye çıkarttı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Ancak İstanbul 6. İdare Mahkemesi, söz konusu planın şehircilik ilkeleri ile imar mevzuatına aykırı olduğunu bildirerek, önce ‘yürütmeyi durdurma’, ardından da ‘iptal’ kararı verdi. 30 Ocak’taki iptal kararının ardından ‘alanın plansız kaldığı’ savunularak yeni bir plan hazırlandı.

Bakanlık da yargının kararı dikkate alınarak hazırlandığı öne sürülen ve alanda yapılaşmanın önünü açan plan değişikliğini 3 Nisan’da onayladı ve planı askıya çıkarttı. Plan açıklama raporuna göre, deniz kenarındaki 50 bin metrekarelik alanın 41 bini, ‘ticaret ve konut’, 6 bin 124 metrekaresi ise ‘park alanı’ olarak belirlendi. Plana göre konutların inşa edilmesiyle, alanda toplam 585 kişinin yaşayacağı öngörülüyor.

İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan, “Burası deniz kıyısında kalan ve ‘günü birlik tesis ve park’ tanımı olan bir kamu alanıydı. Ancak plan değişikliğiyle ‘ticaret ve konut’ alanına dönüştürüldü. Oysa açılan dava sonucu planlar, yasalara aykırı bulunmuş ve plan iptal edilmişti. Netice itibariyle yasalara aykırı ve kamu yararı taşımayan bu yağma planına yasal süresi içinde itiraz edeceğiz. Bu planları kabul etmiyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.