Konut Satışı Dibe Vurdu



Gayrimenkul sektöründe 2011 yılına yeni umutlarla başlanan İzmir’de, konut satışlarında Türkiye genelinin en yüksek düşüşlerinden ikincisi yaşandı. İlk sırayı ise Erzurum, Erzincan, Bayburt’un içinde bulunduğu bölge aldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2010 yılının dördüncü dönem konut satışlarını açıkladı. Buna göre İzmir’de 2009 kriz yılında bile 33 bin 811 konut satılırken, 2010’da rakam 19 bin 922 konuta düştü. Geçen yıl en fazla satış ise 5 bin 303 ile yılın son 3 ayında gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde yılın son üç ayında satışları yüzde 16 düşerken, İzmir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk düşüşle yüzde 37’lik Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un ardından geldi. Yüksek düşüş hızında İzmir’i yüzde 29 ile Ankara izledi. İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Necip Nasır, 2009 yılının ikinci çeyreğinde 12 binlere varan satışların kayda geçtiğini, ancak bunun tapu harçlarının düşürülmesinden kaynaklı yapılan el değiştirmeler olduğunu dile getirdi.

“Dolayısıyla 2009’da da reel bir satış yoktu” diyen Nasır, inşaat sektörünün 2009 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini yaşadığını, 2010’da toparlanma başladığını, ancak İzmir’in arsa yetersizliğinden kaynaklı bundan pay alamadığını dile getirdi.

Master plan

İTO Meclis Üyesi Nasır, İzmir’de elde bulunan stokların 2010’da eridiğini, yeni projelerin ise ortalama 1.5-2
yıldan önce somut satış sonuçlarının alınamayacağını da hatırlatarak, “İzmir’de sağlıklı konut sadece yüzde 15. Geri kalan kısmın yenilenebilmesi ve sektörün canlanması için biz sadece 50 yıllık biz master planı istiyoruz. Eğer bu yapılırsa bizim sektörümüzün dinamikleri İzmir’i dünyanın en iyi şehirleri arasına getirecek güce sahiptir” diye konuştu.