Konut Sektörünün Geleceğine Mortgage Damgasını Vurur

Mortgage Sistemi’nin sadece bir konut kredisi olmadığını belirten Tadem A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin Önder, bir finansman sistemi olarak sektörde katma değer yaratacağını belirtti. Türkiye’nin gelecek 20-25 yılına Mortgage'in damgasını vurulacağını söyleyen Önder, istihdamın artmasının da beklendiğini ifade etti.

Öncelikle İstanbul ve Ankara’da başlayarak ve hızla diğer büyük illere de yayılmakta olan inşaat proje geliştirme faaliyetlerinin toplum tarafından oldukça ilgi gördüğüne değinen Önder, konut alacakların zarara uğramaması için dikkatli ve araştırıcı olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Önder bu konudaki önerilerini şöyle sıraladı: “Alınacak olan konutun, belediyeden imar durumu araştırılmalı. İnşaat kalitesi ve depreme dayanıklı olduğuna dair yapı denetim şirketlerinin raporları sorgulanmalı. Tapu kayıtlarının üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığı araştırılmalı. Satıcının gerçek malik veya temsilci olup olmadığı araştırılmalı. Devam eden inşaatlarda tapusu alınsa bile yapımcı ile mutlaka hakları taahhütleri içerir bir sözleşme yapılmalı. Satın almadan önce bölgedeki emsal olabilecek gayrimenkullerin fiyat araştırması ve karşılaştırması yapılmalı.”