Dubuffet Sizi Bekliyor: Pera'da Bomba Gibi Bir Sergi



Pera Müzesi, bugün açılacak ilk büyük uluslararası sergisini Art Brut (Ham Sanat) kavramının yaratıcısı Fransız ressam Jean Dubuffet'ye ayırdı. Müzedeki bir diğer sergi de, dört kıtadan örneklerle derlenen 'Camaltında Devr-i Âlem'.

Art Brut (Ham Sanat) adı verilen sanatsal hareketin yaratıcısı ve isim babası Fransız ressam Jean Dubuffet, Pera Müzesi'nde! Kendisinden sonra gelecek kuşakların öncüsü olarak nitelendirilen 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Jean Dubuffet'nin Türkiye'deki en kapsamlı ilk sergisi, bugün Pera Müzesi'nde açılıyor. Sergi 8 Ocak'a kadar açık kalacak.

Pera Müzesi, Dubuffet eserlerinin yanı sıra, camaltı resimlerinin dört kıtadan seçilmiş zengin bir derlemesinden oluşan 'Camaltında Devr-i Âlem' başlıklı sergiye de ev sahipliği yapıyor. Geçen haziran ayında ziyarete açılan Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından oluşan 'Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri' ve 'Kütahya Çini ve Seramikleri' sergileri ile aralarında Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi'nin de bulunduğu 'İmparatorluktan Portreler' sergisi Pera Müzesi birinci ve ikinci katlarında devam ederken, bu iki yeni uluslararası sergide müzenin üç, dört ve beşinci katlarında izleyici ile buluşuyor.

Dubuffet, 74 eseriyle Pera'da
Pera Müzesi; boya ve tuvalin yanı sıra kum, çakıl, kâğıt hamuru, kurutulmuş otlar, çiçekler, ağaç kabukları, tutkal gibi sıra dışı pek çok malzeme kullanarak çağdaş sanata yepyeni bir soluk getiren Jean Dubuffet'ye ait 63 litograf ve serigraf baskısı ile bir heykel ve 10 yağlıboya olmak üzere toplam 74 yapıta yer veriyor. Deliliğin insan görüşünü zenginleştirdiğini savunan Jean Dubuffet'nin eserleri, Paris Dubuffet Vakfı ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle sergileniyor. 2. Dünya Savaşı'nın karanlık günlerinden yola çıkarak önce Avrupa sonra da dünya resmine yeni bir soluk getiren Jean Dubuffet'nin yapıtları ile özellikle Anadolu camaltı sanatının ne denli önemli olduğunu gösteren camaltı eserlere ev sahipliği yapacak Pera Müzesi'ne giriş bedava.

www.peramuzesi. org.tr
Tel: 0212 211 41 00

Anadolu eserlerine dikkat
Camaltı resmi, camın arka yüzeyine toz boya, guvaş, yağlıboya ve akrilikle yapılan ve antik çağdan beri uygulanan bir resim tekniği. Günümüzde kaybolmaya yüz tutan bu sanat ve tekniğin önemli koleksiyonlardan derlenen yaklaşık 200 örneği Pera Müzesi'ndeki 'Camaltında Devr-i Âlem Sergisi'nde bir araya geliyor. Sergide Avrupa, Asya, Afrika, Amerika örneklerinin yanı sıra, Anadolu ve İslam eserleri de öne çıkıyor. Eski bir halk sanatı olan ve ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya değişik coğrafyalardan örnekleriyle bir arada incelendiğinde eserlerin arasındaki benzerliği görmek mümkün oluyor. Sergideki camaltı eserler arasında özellikle Anadolu camaltı sanatına biraz daha dikkat etmenizi öneririz.