Konut ve Otomotive 3 Aylık Vergi İndirimi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin küresel mali kriz için önlem olarak aldığı 4'üncü paketi Eskişehir'de açıkladı. Partisinin Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitinginde konuşan Erdoğan, bu paketle hedeflerinin iç talebi artırmak, kredi akışını sağlamak ve maliyetleri daha da aşağıya düşürmek olduğunu söyledi.

Erdoğan, merakla beklenen 4'üncü ekonomik tedbir paketini şu sözlerle açıkladı:

* "Eximbank'ın sermayesini, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık artırıma ilaveten 500 milyon daha artırıyoruz.

* İç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyetini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nu yüzde 33 oranında azaltıyor, yani 5 puan düşürüyoruz.

* Küçük ve orta boy işletmelerimizin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL, yani 75 trilyon ilave yapıyoruz, böylece 275 trilyona çıkarıyoruz.

* Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçımızın rekabet gücünün artırılması amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden ayırdığımız kaynak 75 trilyon... Bu ilave ile 575 trilyona çıkıyor.

* Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV'yi üç ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz. Yani ev alacak olanlar, konut alacak olanlar bu üç ay içerisinde bulsunlar, alsınlar... Ve yüzde 18 KDV ödemeyecek, yüzde 8 ödeyecek.

* Dünyada olduğu gibi ülkemizde de krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Sektörün iç talebini canlandırarak stokları eritmek için, firmaların elinde şu anda mevcut araçlar var. Bu araçlardan alınan ÖTV'ye üç ay süreyle indirim getiriyoruz.

* Bu yıla mahsus olmak üzere, sanayide uygulanan indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz.

* Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV'yi de üç ay süreyle indiriyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, vesaire...

* Finans sektörü ile reel sektör arasındaki kredi akışını iyileştirmek amacıyla da yeni adımlar atacağız. Bunun da kararını alıyoruz."

Erdoğan, bu tedbirlerin, başta KOBİ'ler olmak üzere esnafı, çiftçiyi, ihracatçıyı ve tüm milleti önemli ölçüde rahatlatacağını da söyledi. Başbakan Erdoğan, "Gerektiğinde yeni tedbirleri de alacağız" dedi.