Türk Lirası, yabancı para birimleri karşısında tarihinin en kötü günlerini yaşarken, döviz kurundaki yükseliş gayrimenkul sektörünü de vurdu. Bir hafta önce metreküpü 105 lira olan betonun fiyatı 150 liraya, tonu iki ay önce bin 200 lira olan demirin fiyatı ise bin 750 liraya yükseldi. 15 markalı konut üreticisi, inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle zammı gündeme aldıklarını söyledi. Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, sektörün önde gelen oyuncularının verdiği mesajlar şöyle:
Yüzde 20'ye varabilir
“15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kârdan feragat ederek konut fiyatlarına zam yapılmamıştı. Dolardaki yükseliş inşaattaki üretim sürecini olumsuz etkiledi. Yurtdışından çok sayıda ürün getirerek projelerimizde kullanıyoruz. Boyadan, plastik doğramaya, asansörden demire kadar birçok ithal üründe fiyatlar yükseliyor. Kurdaki artıştan dolayı maliyetlerde yüzde 20'ye yakın bir artış var. Türkiye'nin konjonktürel belirsiz durumunun devam etmesi ve FED'in aralık ayında faiz artırımına gitmesi halinde yılın son günlerinde konut fiyatlarına zam gündeme gelecek. Yapımı süren projelerde fiyat artışları yüzde 8-10'u, yeni projelerde ise yüzde 20'leri bulacak.
Şimdi alım zamanı
Kriz denince Avrupa'da akla enflasyon, ABD'de işsizlik, Türkiye'de ise dolar kuru geliyor. Ancak, kurdaki yükselişi fırsat bilip döviz bozarak gayrimenkule yönelmek mümkün. Parasını dolarda tutanlar 15 Temmuz'dan bu yana yüzde 15 kazanç sağladı. Ev fiyatları henüz artmadığı için şimdi alım yapanlar kârlı çıkacak. Konut kredi faizlerindeki düşüş ve kampanyaları da dikkate alınırsa şu an alım zamanı.
2017 daha zor olacak
Doların Türk Lirası karşısında bu kadar hareketli olması vatandaşların gayrimenkul yatırımlarını ertelemesine neden oluyor. Alıcılar kurun daha da yükseleceğini düşünüp tamamen bekle – gör havasına girerse sektör olumsuz etkilenir. 2017 yılının sektör açısından 2016 yılından iyi bir yıl olmayacağı kesin. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yabancı alımlarında bu yıl azalma var. Gelecek yıl yabancı yatırımcıların cazip fiyatları fırsat bilerek kur avantajını kullanıp yatırımlarına hız vermesini bekliyoruz.”