Konutlarda Kullanılan Doğalgazın Onda Biri Akçakoca'dan Sağlanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkarılan doğalgazın Türkiye'de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi. Akçakoca açıklarında üretilen doğalgaz, dün düzenlenen törenle ana dağıtım hattına verildi. Çayağzı'ndaki doğalgaz işleme tesisinde yapılan törende konuşan Güler, doğalgaz çalışmalarına dört yıl önce başlandığını belirtip şöyle dedi: "Kararlı bir şekilde analizler yaptık. (Vira bismillah) deyip, ilk sondajımızı yaptık. Ben Norveç'in çalışmalarını da inceledim, onlar 33. sondajda doğal gazı buldular, bizim mühendislerimiz ilk sondajda buldu. Karadeniz'den beklentimiz büyük. İnşallah yakın zamanda kendi doğalgazımızı ve petrolümüzü bulan, işleten ve tüketen bir ülke konumuna geliriz.

Güler, Akçakoca açıklarından günlük yaklaşık 2 milyon metreküp doğalgazın çıkarılacağını, bu miktarın da Samsun, Sivas, Erzurum, Malatya, Kayseri, Çorum, Konya, Düzce ve Aksaray illerinin konutlarda ve sanayide tükettiği gaz miktarına eşit olduğunu söyledi. Güler ayrıca Türkiye'nin günlük gaz tüketiminin 100 milyon metreküp olduğunu da hatırlattı.

Söz konusu gazın, Türkiye'de tüm konutların toplam tüketiminin onda birini de karşıladığını belirten Güler, "Ahi Evran sözüyle söyleyelim 'Siftah Akçakoca'dan bereketi Allah'tan' diyoruz" diye konuştu. Güler, üç ay içinde Akçakoca'da yeni kuyuların delinmeye başlanacağını, bunun yanı sıra Karadeniz'de derin deniz çalışmalarına da başlanacağını söyledi. Karadeniz açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edildiğini ifade eden Güler, Karadeniz'e bu yıl beş, önümüzdeki yıl 10, ondan sonraki yıl 10 kuyu ayrıca iki tane de derin kuyu delineceğini de söyledi.
Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortakları (TPAO) Toreador ve Stratic Enerji ortaklığında yapılan bu doğalgaz çalışmasının 350 milyon dolara mal olduğunu, bu harcamanın yarısını da TPAO'nun yaptığı bilgisini verdi.

Törende konuşan Toreador Genel Müdürü Roy Barker, üç yıl önce projeye başladıkları zaman sondaj ekibini yanına çağırarak, "Akçakoca'da gazı bulmadan sakın yanıma gelmeyin" diye talimat verdiğini, ekibin de başarılı olarak karaya döndüğünü söyledi.


'Proje boyumu kısalttı'

Akçakoca açıklarında üretilen doğalgazın Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağına işaret eden Barker, şöyle konuştu: "Sanıyorum projenin başında benim saçlarım daha siyahtı ve boyum 3 santimetre daha uzundu. Proje çerçevesinde yapılan işlere Türk hükümeti büyük destek verdi. Özellikle Güler'i burada ayrı bir yere koymak zorundayım, desteğini bizden esirgemedi ve her zaman bize yol gösterdi. Toreador olarak önümüzdeki dönemde Türkiye'ye olan yatırımlarımızı artırmak istiyoruz. Yakın zamanda Hema Enerji ile İğneada açıklarında yeni bir projemiz başlayacak. Toreador olarak bu bölgede böyle bir projeyi gerçekleştirmekten mutluyuz."