Konutta Amortisman Süresi Uzadı!



Türkiye genelinde satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi uzadı. Yeni Şafak'tan Elif Açar'ın haberine göre, uzmanlar bu durumu konut fiyatlarının artmasına karşın kira fiyatlarının aynı oranda artmamasına bağladı. Bundan 10 yıl önce satın alınan bir konutun amortisman süresini 10 yıl olarak hesaplayan uzmanlar, şu an bu sürenin bazı il ve ilçelerde 30 yılı zorladığına dikkat çekiyor.

Rakamlar doğruluyor
Aralık 2016 verileri de amortisman süresinin sürekli olarak yükseldiğini gösteriyor. Gayrimenkul sektörünün önemli araştırma şirketlerinden Reidin'in verilerine göre; Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.81 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.11 oranında artış gerçekleşti. Bu verilerden yola çıkarak yaptığımız hesaplamada 250 bin liralık konutun fiyatının bir yılda 272 bin 775 liraya çıktığını görüyoruz. 250 bin liralık konutun geçen yıl kira geliri bin lira olarak gözlemleniyor. Satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi de bu rakamlarla 2015 yılında 250 ay olarak hesaplanıyor.

Yeni alanlar 4 ay daha bekleyecek
Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi, Aralık 2016'da bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.43 oranında arttı. Bu durumda bin liralık kira bin 74 liraya çıktı. Konut satış fiyatındaki artış ile konut kira fiyatlarındaki artışın amortisman süresine yansıması ise 4 aylık artış olarak gözlendi. 2015 yılında 250 bin liralık eve sahip olan kişi evden aylık bin lira kira alıp evin değerini 250 ayda geri alabilirken, 2016 yılında aynı evi daha pahalıya alan bir başka vatandaş mevcut kira artışı ile eve ödediği parayı bir yıl önce satın alana göre 4 ay daha fazla bekleyerek elde edebilecek.

Kiralık konut çoğaldı
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, amortisman sürelerinin yükselmesinde konut sahipliğinin artmasının da etkisi olduğunu söyledi. Erilkun, “Kiracılar uygun şartlar oluştuğunda kendi evlerini satın alıyor. Bu da yatırım amaçlı alınan ve kiraya verilen evlerde kira artış oranını sınırlıyor. Çok fazla kiralık ev olduğunda özellikle konut stokunun olduğu yerlerde amortisman süresi her geçen yıl artış kaydediyor” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu