Konutta da Vizeyi Kaldırın

GYODER Başkanı Tanes, komşu ülkeler başta Türk Cumhuriyetleri ile karşılıklık ilkesinde değişiklik istedi

Türkler’e konut alım hakkı vermeyen ülkelerin vatandaşlarına Türkiye’de gayrimenkul edinme hakkı verilmediğine dikkat çeken GYODER Başkanı Tanes, “Suriye, İran, bazı Türki Cumhuriyetler ve bir kısım Körfez ülkeleri kayıp, konut satamıyoruz” dedi. Tanes, sorunun çözülmesyle 4-5 milyar dolarlık yatırım akacağını ifade etti.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, “Mütekabiliyet esası yüzünden sektörümüzdeki birçok üyemiz çok önemli sayıda gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yabancı yatırımcıyı reddetmek zorunda kalıyor” diye yakındı ve sorunun çözülmesi için ilgili kurumların yolunu tutacaklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu (DEİK) gibi ilgili kişi ve kurumlara sunmak üzere bu konuda rapor hazırladıklarını belirten Turgay Tanes, “İsteğimiz, nasıl ki vize kaldırılmasına dönük görüşmeler yapılıyor, ilişkiler kuruluyor. Bu alanda da karşılıklık ilkesi yumuşatılsın. Yabancı gelip aldığı evi sırtlayıp götürecek değil ya. Sorun çözülürse birkaç yıl içinde 3-5 milyar dolarlık yatırım çekeriz” dedi.

Vize gibi engellerin kaldırılmaya çalışıldığı turizm için gösterilen hassasiyetin gayrimenkul için de gösterilmesini isteyen Tanes, GYODER’in konuyla ilgili raporu önümüzdeki ay tamamlayarak ilgililere sunacağını aktardı.

Tanes, şunları kaydetti: “Suriye, İran, bazı Türki Cumhuriyetler ve bir kısım Körfez ülkelerinden gelenler e satılırken sorun aşılmaya çalışıldığında da KDV gibi bir takım engeller ortaya çıkıyor. Bunlar ağırlıklı olarak önemli fonlara sahip insanlar. Tapu alamadıkları için konut satamıyoruz, dolayısıyla önemli bir fonu kaçırıyoruz.”

Kur riski ürkütüyor

Turgay Tanes, üyelerden gelen yeni bildirimlerin, sınırda vizelerin kaldırılmasından sonra AVM, otel, özel hastanelerde bir ziyaretçi artışı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Tanes, proje geliştirme konusunda yatırımcılar açısından arsa maliyetleri ve arsa arzı yetersizliği sorununun hala olduğu yerde durduğunu belirtti. Gündemde olan borçlar kanunu tasarısının özellikle yabancı yatırımcıyı büyük ölçüde ürküttüğünü ifade eden GYODER Başkanı, “Dolar üzerinde yapılan kiralamalarda bu kontratlarda yıllık artış öngörülemeyeceğine dair çok katı hükümleri de içeren sıkıntılı hükümler var” dedi.

KDV, tapu harcı konularında sektörü rahatlatıcı teşviklerin maalesef getirilmediğini söyleyen Tanes, imar planındaki problemlerin devam ettiğini anlattı.