Konutta 'Deprem' Silahı

İnşaatların deprem sonrası yeni yönetmeliklere uygun olarak üretilmesi zorunluluğu, konut sektöründe hızla gelişen bir rekabet alanı yarattı. Proje tanıtımlarında sıkça duyduğumuz 'radye temel üzerine tünel kalıp' uygulaması, deprem sonrası inşa edilen hemen hemen tüm yeni projelere girdi. Kolon ve kiriş gibi bina bağlantı noktalarını birbirine bağlayarak sağlamlaştıran bu uygulamanın yanı sıra geliştirilen pek çok lisanslı sistem, projelerin yeni pazarlama aracı oldu.

Kayar kalıp sisteminden, hafif ve ağır çeliğe, fab-tek'ten ileri ahşap teknolojilerine kadar geliştirilen bu endüstriyel sistemler, geleneksel betonarme sistemlere göre deprem güvenliği, enerji tasarrufu, hafiflik ve yangın koruması da sağlıyor.

Zeytinsuyu, çelikle örülüyor
ABD ve Avrupa'da giderek yaygınlaşan 'hafif çelik' yapı sistemini, Saroz înşaat Türkiye'de ilk kez Zeytinsuyu Tepesi Evleri Projesi'nde uyguluyor. Bu projede villalar, betonarmedeki gibi tuğla ve beton yerine çelikle örülmüş. Hafif çelikle inşa edilmiş 150 metrekare bir villanın ağırlığı 15 ton iken, aynı ev betonarme ile yapıldığında ağırlığı 300 tona çıkıyor.