Konutta İpotek Kredileri Verebilmek İçin TL Cinsinden Vadeli Kaynağa İhtiyaç Var

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, konutta ipotek kredileri verebilmek için TL cinsinden vadeli kaynağa ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "Bunun için tüketici kredilerinde faizin değiştirilmemesi kıstası kaldırılmalıdır. Faiz değiştirilemez kıstası, ne indirilebilir ne çıkarılabilir şeklinde maalesef yasalaşmıştır. Bunun değişmesi lazım" dedi.

Özince, İş Bankası'nın 600 milyon dolarlık seküritizasyon (varlığa dayalı menkul kıymet ihracı) işlemiyle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının soruları cevapladı.

Sağlanan bu kaynaktan konut kredilerine kaynak ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Özince, konut kredilerinin çok önemli olduğunu, özellikle İstanbul'da ciddi bir konut standardı sorunu bulunduğunu kaydetti. Özince, bankacılık sektörünün bunu mutlaka karşılayacağına işaret ederek şunları söyledi:

"Bunu karşılayabilmek için, ipotek kredileri verebilmek için vadeli kaynağa ihtiyaç var. Vadeli kaynağa esasen TL cinsinden ihtiyaç var. Bunun için birincisi tüketici kredilerinde faizin değiştirilmemesi kıstası kaldırılmalıdır. Faiz değiştirilemez kıstası, ne indirilebilir ne çıkarılabilir şeklinde maalesef yasalaşmıştır. Bunun değişmesi lazım."

Özince, yatırım araçları arasındaki vergi avantajlarının kaldırılmasını isteyerek, bunlar sağlanırsa TL seküritizasyon işlemlerine de rastlanmaya başlanabileceğini ve yavaş yavaş TL kaynaklar da olabileceğini belirtti.

"Sabit faizle kredi işlemi başlattık

Özince, kendisine yöneltilen başka bir soruya karşılık ise, KOBİ'lere 2002 yılında krizin etkileri tam ortadan kalkmadan, sabit faizle kredi işlemini başlattıklarını, bunun Türkiye'de faizlerin düşme eğilimine, büyük özel bankalardan birinin inancını göstermesi açısından etki yaptığını söyledi.

Özince, bu uygulamanın faizlerin düşmesinde de çok önemli rol oynadığa dikkat çekerek, bunu birçok bankanın izlediğini söyledi.

Özince ayrıca, seküritizasyon işlemlerine de dikkat çekerek, "Sendikasyon cenderesinden yavaş yavaş kurtuluyoruz" dedi.