Konutta Takas Sistemi Tuttu

Takas sistemini Başakşehir Misstanbul projesinde aralık ayı sonunda, Çerkezköy Dreamcity'de de bir süre önce başlatan Turyap, uygulamayı Türkiye geneline yayınca yoğun taleple karşılaştı. Bu ilgi, onlarca yeni projenin portföye girmesini de sağladı. Ortalama iki ay kadar önce bir iki projeyle takası başlatan Turyap, sisteme en çok konutta ilgi duyulduğunu belirtti.

Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner , sistemlerinin artık sadece konutla sınırlı olmadığını belirterek "Türkiye'nin herhangi bir yerindeki ev, işyeri, arsa gibi gayrimenkul, başka bir yerdeki gayrimenkul satın almada takas olarak kullanılabilecek. Örneğin Adana'daki arsanızı verip bunun karşılığında Bursa'da ev alabileceksiniz. Tek koşul, mülkün satılabilir olması" dedi. Telefonlarının kilitlenebildiğini ve hafta sonları bu sistemle 10 ile 20 arasında ev satıldığını belirten Başak Soner şunları söyledi:

"Çağrı merkezi kurma hazırlığımız var. Taleplere yetişmekte zorlanıyoruz. Tabii ilginç teklifler de geliyor. Örneğin; Sıvas'taki tarlasını Etiler'de daireyle değiştirmek isteyen çıkabiliyor. Bu sistemin sektörün tüm uygulayıcılarının dikkatini çekeceğini düşünüyoruz, yaygınlaşmasını bekliyoruz. Ancak ofis bilgi ağı gerekli, banka gibi altyapı da şart, tek tük emlakçi bu işe giremez."

Soner, Başakşehir'de sınırlı sayıda evle başlayan sistemde bugün binlerce mülkün olduğu onlarca projenin yer aldığını ifade etti.

Nasıl değiştiriliyor?

"Eski konutu getir, yenisini götür" sisteminde belli bir peşinat ödenmesi gerekebiliyor. Turyap, yeni ev arayan kişinin sahip olduğu konutun ekspertizini yaptırdıktan sonra ortaya çıkan değerden konutu alıyor. Konut sahibi, takas etmek istediği daireden taşınma imkânına sahipse dairesini boşaltıyor. Taşınacak durumu yoksa Turyap'ın portföyündeki konut bitene kadar dairesinde bedelsiz olarak oturabiliyor. Proje bittiğinde yeni eve taşınıyor. Satın alınan evler şirket bünyesinde tutuluyor ya da satılıyor. Müşteri taşınmaya hazır konut isterse projeye yakın bir yere kiraya taşınmalarına Turyap yardımcı oluyor ve kira bedelinin yarısını karşılıyor. Kiraya yapılan katkıyı da satın alınan konutun fiyatında iskonto olarak gösteriyor.

Sistem en çok konutta ilgi görmesine karşın işyeri, arsa ve satılabilir her türlü mülkte değiştirmeyi mümkün kılıyor.