Konutta Yüzde 20 İndirim Kampanyası İçin Son 5 Gün



Posta gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre, Hükümet, konut satışlarında KDV’yi yüzde 18’den 8’e, alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği tapu harcını da yüzde 2’den yüzde 1.5’e çekti. Bunun üzerine Ziraat, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, TEB ve Şekerbank konutta faizi yüzde 1’lik psikolojik sınırın altına çekti. Ev hayali kuranlara bir destek de inşaat firmalarından gelmişti.

Firmalar, stoklarındaki konutları 15 Mayıs tarihinden itibaren indirimli olarak satışa sundu. Ancak bu indirimlerde sona gelindi. 45 inşaat firmasının 150’den fazla konut projesinde yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat 30 Haziran tarihinde sona eriyor. Bankaların da yaklaşık 1.5 aydır devam ettirdiği yüzde 0.98 faizli konut kampanyasının da ay sonundan itibaren bitmesi bekleniyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Artırımlar başladı
Güncellenecek yeni oranlarla konut kredisi faizlerinin yeniden yüzde 1.20’nin üzerine çıkması bekleniyor. Çünkü son dönemde değişen piyasa koşulları ve mevduat faizlerinin yüzde 18.5’e kadar tırmanması yüzde 0.98 faizi de sürdürülebilir kılmıyor. Hatta bazı bankaların şimdiden konut kredisi faizlerini revize ettiği ve yüzde 1.27’ye taşımaya başladığı belirtildi.

Bir ayda 4.1 milyar
Bankaların indirim kampanyasına vatandaşların da yoğun ilgiyle karşılık verdiği açıklandı. Merkez Bankası’nın 14 Haziran tarihli verilerine göre, ev kredisi faizinin yüzde 0.98’e düşürüldüğü 10 Mayıs tarihinden itibaren mevduat bankaları 4 milyar liralık kredi kullandırdı. Katılım bankalarının fonlaması ise 100 milyon liraya yaklaşarak 98.5 milyon TL'ye ulaştığı belirlendi.