Dünya Şehircilik Günü Kutlandı

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kentleşmede yeni fırsatlar ve riskler üzerine yoğunlaşan kutlamalar, uygulamaların gölgesinde kaldı. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü etkinlikleri kapsamında yapılan en önemli organizasyon, hiç kuşkusuz, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen kolokyum oldu.

Bu yıl 29.'su düzenlenen kolokyumun ana başlığı, "Planlamada Yeni Politika ve Stratejiler: Riskler ve Fırsatlar" olarak belirlenmişti. Kentlerin vizyonu ve bu vizyonu oluşturacak yeni politikaların ve stratejilerin tartışılmasının amaçlandığı kolokyum, bu tema çerçevesinde mekansal stratejik planlama üzerine kuram, politika ve uygulamaların birbirini tamamlayacağı bir ortam sağlamayı hedefliyordu.

Kentleşme teorisi ve pratiği arasındaki makasın gittikçe açıldığı günümüzde, kısaca şimdiye kadar bu çerçevede düzenlenen kolokyum başlıklarını ve içeriklerini hatırlamanın alınan yol konusunda aydınlatıcı olacağını düşündük. Prof. Dr. Mehmet Çubuk, Ar. Gör. Murat C. Yalçıntan ve Yrd. Doç. Dr. A. Erdem Erbaş'ın hazırladığı derleme, 1996 yılına kadar yapılan kolokyumları kapsıyor. 1997 yılında yapılan kolokyumun ana başlığını "Kentsel politikalar" oluştururken, 1998 yılında "Şehirciliğimizin Yüzyılı", 1999 yılında "3. Binyılda şehirler - Mekan, Küreselleşme, Planlama", 2000 yılında "Geleceği Planlamak", 2001 yılında "5. Türkiye Şehircilik Kongresi 'AB Süreci ve Planlama'", 2002 yılında "Yoksulluk, Kent Yoksulluğu ve Planlama", 2003 yılında "Şehircilikte Reform" ve 2004 yılında "Değişen - Dönüşen Kent ve Bölge" ana başlık olarak belirlenmişti.