Konya için Acilen Harekete Geçilmeli



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), ‘Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz’ başlıklı raporlarının yedincisini yayımladı. Raporda “Konya kent merkezi, Doğanhisar, Akşehir ilçe merkezleri ile 26 mahallenin doğrudan diri fay hatları ve zonları üzerinde olduğu” belirtildi.

BirGün’de yer alan habere göre; geçen yıl yurt genelinde meydana gelen depremlerin hatırlatıldığı raporda, “168 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 3 bine yakın vatandaşımız yaralanmış, 80 bine yakın konut, işyeri vb. yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar liraya yakın maddi kayıp oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.

Deprem master planı hazırlanmalı
Konya’nın, tarihinde bazı yıkıcı depremlerle karşı karşıya kaldığına da dikkat çekilen raporda, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

- Konya Valiliği veya Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent ölçeğinde mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması, bu çalışmaların yapıldığı yerleşim birimleri var ise bunların gözden geçirilmesi ve ihtiyaç halinde yenilenmesi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

- Mikro bölgeleme çalışmaları kapsamında diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak belirlenmesi, deprem üretme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde çalışma yapılması.

- Konya'da bazı yerleşim alanlarının zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması, sıvılaşmaya yatkın alanların varlığı ile özellikle obruk oluşumu riski bulunan alanlarda, mikro bölgeleme çalışmaları kapsamında bu hususların da irdelenmesi.

- Yukarıdaki çalışma sonuçlarından ve diğer disiplinlerden (jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancıları vd.) edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planı’nın hazırlanması.

- Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi.