Konya Ovası ‘Çöl İklimine’ Hızla Kayıyor



Bir Hollanda firması olan Grow Group B.V. ile Türk ortakların bir araya gelmesiyle Antalya’da kurulan Grow Fide Üretim ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal, Türkiye’nin artık tarımda ithalat yapmak zorunda olan bir ülke haline geldiğini söyledi. Türkiye’de çiftçiye yönelik tarımsal desteklemelerin yeterli olmadığını bildiren Ünal, Türk tarımını bekleyen en büyük tehlikenin küresel iklim değişikliği ve kuraklık olduğunu vurguladı. Ünal, tarımsal kuraklığın Türkiye’de en fazla etkili olduğu yer olan Konya’da firma olarak detaylı araştırma yaptıklarını bildirdi.

Araştırmaya göre, Konya’nın uzun yıllar yağış ortalamasının metrekareye 323 milimetre olduğunu ancak son 3 yılda yağışın daha da azaldığını dile getiren Ünal şunları kaydetti:
“Bu yağış miktarı, son 3 yılın ortalamasında metrekareye 285 milimetreye düştü, çöl iklimi yağış sınırı olan 250 milimetreye yaklaştı. Çünkü, dünyada metrekareye 250 milimetrenin altında düşen yağış, o bölgenin çöl olduğunu gösteriyor. Yağışların bundan sonra da azalacağı tahmin ediliyor. Tek çare özellikle tarımsal uygulamalarda su tasarrufu yapmak. Çünkü DSİ verilerine göre Türkiye’de suyun büyük bölümü tarımda kullanılıyor.”

Su iyi dağıtılamıyor...

Türkiye’nin, büyük oranda su tasarrufu sağlayan damla sulamaya geçmekte batıya göre 30 yıl geç kaldığını belirten Dr. Ünal, “Türkiye, bir an önce kapalı sistem basınçlı sulamaya geçmeli, modern sulama teknikleri uygulanmalıdır. Konya’da ise Mavi Tünel projesi tamamlanmadan, ovaya akıtılacak suyun modern tekniklerle dağıtımı için proje hazırlanıp hayata geçirilmelidir” dedi. Ünal, 1 litre suyla salma sulama yapıldığında 1 birim, yağmurlamada 4 birim, damla sulamada ise 5.1 birim alanın sulandığını belirterek, damla sulamada 5 kattan fazla su tasarrufu yapılabildiğini söyledi.