Konya'yı Kuraklıktan Göksu Kurtaracak



Yeraltı sularının çekildiği, göllerin ve sulak alanların kuruduğu Konya Ovası'na, Mersin'in Silifke ilçesinde denize dökülen Göksu Irmağı hayat verecek. Göksu'nun suyu, yer altından kazılacak 4 metre çapındaki 17 kilometrelik tünelle Konya Ovası'na ulaşacak.

Konya Ovası, 40 yıllık özlemini çektiği suya nihayet kavuşuyor. İlk olarak 1967 yılında gündeme gelen projenin yapımı için aradan geçen 39 yıllık sürede hiçbir yol alınamadı. Son yıllarda hazırlanan projede ihale aşamasına gelindi. Mavi Tünel projesi için 19 firma teklif sundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Mavi Tünel projesiyle Göksu Irmağı'ndan Konya Ovası'na yıllık 414 milyon metreküp suyun yeraltından yapılacak tünellerle aktarılacağını söylüyor. Güler, suyun bir kısmının sızma yoluyla yeraltı suyunun beslenmesini sağlayacağını vurguluyor.

Bakan Güler, "Suyu yer üstüne hiç çıkarmadan, Konya Ovası'na taşıyacağız. Bu proje bir mühendislik harikasıdır ve bu projenin ihalesini, yapmak üzere çalışmalarımızı sonuçlandırdık." dedi. Bağbaşı Barajı, Mavi Tünel ve HES projesinin 2006 yılı, tarım ve enerji olarak, yatırım bedelinin yaklaşık 385 milyon YTL olduğunu kaydeden Güler, projenin 2006 yılı ödeneğinin ise 50 milyon YTL olduğunu ifade etti. Ancak, proje Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Silifke'deki Göksu Deltası ve içinde bulundurduğu Kuş Cenneti için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, yaptıkları araştırma sonucunda taban sularının aşırı tuzlandığını tespit ettiklerini belirterek, suyun azalması halinde bu tuzlanmanın daha tehlikeli boyutlara çıkacağını söylüyor. Göksu Sulama Birliği Başkanı ve Atayurt Belediye Başkanı Kadir Ural, projenin çok iyi hesaplanmadan yapıldığını, eğer gerçekleşirse, tarım alanlarının yanında ortada Göksu Kuş Cenneti'nin de kalmayacağını savunuyor. Deltada 60 bin hektar alanın sulandığını belirten Ural, yaz aylarında Göksu'da su debisinin çok düştüğünü ifade ederek, "Göksu Deltası'nda yeraltı sularının kullanılmasını yasakladık. Çünkü yeraltı sularının debisi çok düştü. Yeraltından çekilen suların yerine deniz suyu geliyor. Eğer bu proje gerçekleşirse Göksu'dan ovaya hiç su gelmez. Bu da tarımın bitmesi demektir." diye konuştu.

Çumra Sulama Birliği Başkanı ve Çumra İlçesi Belediye Başkanı Nasır Ersöz ise Mavi Tünel projesinin Silifke'ye hiçbir zarar vermeyeceği, aksine sellerden koruyacağı görüşünde. Açılacak tünellerle atıl durumdaki 210 bin hektarlık tarım arazisinin suya kavuşabileceğini ifade eden Ersöz, proje çalışmalarının tamamlandığını, baharda ihaleye çıkılacağını, proje için ilk etapta 80 trilyon lira para ayrıldığını söylüyor.

Ramsar anlaşması ile koruma altında bulunan Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi, Orta Toroslar eteğinde bulunan İçel iline bağlı Silifke ilçesinin güneyinde Göksu Nehri'nin Silifke ve Taşucu arasında denize açıldığı bölgeyi kapsıyor. 15 gün içinde ihalesi sonuçlanacak 1,8 milyar dolarlık Mavi Tünel projesi tamamlandığında 16 bin 900 metre yol katedecek olan Göksu Nehri'nin suları Konya Ovası'na ulaşacak ve yaklaşık 224 bin hektarlık tarım alanı sulanacak.