Koreliler 45 Milyar Kilovatlık Nükleer Santral Kurmak İstiyor



Sinop'ta kurmayı istediği santralı 2012'de başlayıp 2019 da bitirmeyi taahhüt eden KEPCO, santralın yüzde 40 ına ortak olmayı planlıyor. FOTOĞRAF: DHA

Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşması Güney Korelileri harekete geçirdi. Koreli şirket KEPCO, Sinop'ta 45 milyar kilovat kurulu güçte santralın inşaatını 54 ayda tamamlamayı taahhüt etti. Buna karşın Enerji Bakanlığı Korelilere net yanıt vermedi

Türkiye’nin Rusya ile imzalamış olduğu Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına ilişkin hükümetler arası anlaşmanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Sinop’ta nükleer santral kurmak isteyen Güney Koreli yatırımcılar teklifini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sundu.

Güney Koreli şirket KEPCO, Sinop’ta 45 milyar kilovat kurulu güçte santralın inşaatını 54 ayda tamamlamayı taahhüt etti. Türkiye’nin yaklaşık yarım asırdır hayalini kurduğu nükleer santral yatırımına ilişkin Mersin Akkuyu için Rusya ile yapmış olduğu ikili anlaşma Güney Korelileri harekete geçirdi.

Net bir yanıt verilmedi

Daha önce Enerji Bakanlığı bürokratlarına Kore’de bulunan santrallarını yerinde gezdiren yatırımcılar, bakanlığa teklifini sundu. Buna göre, Koreliler santralın yüzde 40’ına ortak olmayı, kalan yüzde 60’lık kısmın ise kamuya ait olmasını planlıyor. Ayrıca santralın dört ünite olmasını ve her bir ünitenin birer yıl arayla devreye girmesini hedeflediklerini ve santral çalışmalarına 2012’de başlayıp inşaatı 2019’da bitirmeyi taahhüt ettiler. Buna karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Güney Koreli şirket yetkililerine net bir yanıt vermedi.

Kasıma kadar taslak hazır

Kore’nin önde gelen yatırımcısı KEPCO, sonbaharda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bir rapor sunacak.
Bu raporun ardından kasım ayında iki ülke arasında imzalanması planlanan ikili anlaşmaya ilişkin taslak oluşturulacak. Söz konusu anlaşmada kamunun alım garantisi, fiyat teklifi ve diğer ayrıntılar yer alacak. Ayrıca önümüzdeki dönemde yer lisansına ilişkin girişimlerin başlaması gerekiyor. Çünkü Sinop’ta kurulacak olan nükleer santral için şu anda lisans alınmış değil.

Ancak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Korelilere yanıt vermezken, önümüzdeki günlerde Fransa ve Almanya gibi nükleer santralı bulunan ülkelerden de teklif gelmesini bekliyor.

Yeni teklifleri bekliyor

Diğer ülkelerden alınacak olan tekliflerle Güney Kore tarafından Türkiye’ye sunulacak olan fiyat teklifinde de pazarlığa gidilebilecek. Ayrıca Bakanlık, Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmanın CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp götürülmeyeceğini de görmek istiyor. Çünkü, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları geçtiğimiz günlerde Kore’ye nükleer santral çıkarmasında, Koreli yetkililer “Çevre ile ilgili tereddüdünüz olmasın” diye büroklatları ikna etmeye çalışmıştı. Sinop’ta nükleer santral kurmaya talip olan Koreli yetkililer, Türk yetkililere santral çevresinde halka açık alanları gezdirirken, dünyada ve Türkiye’de nükleer santral karşıtı platformlara karşı hazırlıklı olduklarını anlattı. Ayrıca Koreli yetkililer, Karadeniz halkını ikna etmek için nükleer santralda 2 bin 300 kişiyi yerel halktan seçeceğini belirtti.

TETAŞ çalışmalara başladı

Türk yetkililere Koreli yetkililer, “Bu santrallar gibi bir tesis kurmak istiyoruz” dedikleri belirtildi. Ancak, Koreliler nükleer santral atıklarının 60 yıl sonra ne şekilde imha edileceğine ilişkin Türk yetkilileri yeterince ikna edemedi.
Bu arada CHP yargı yoluna başvurmayı planlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmalara başladığı Mersin Akkuyu’da inşa edilmesi planlanan Nükleer Güç Santralı Hükümetlerarası Anlaşmasına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmalara başladı.

Türkiye Elektrik Taahhüt A.Ş (TETAŞ), söz konusu sözleşme kapsamında Rusya tarafından kurulacak olan şirket ile imzalayacağı sözleşme için taslak çalışmalara şimdiden başladı.

Söz konusu sözleşmede TETAŞ’ın alacağı elektrik miktarı, şirketin adresi, şirkete gönderilecek olan faturaya ilişkin bilgiler yer alacak.