Körfez’in Kumu da ‘Para’ Edecek!



“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ortaklığı ile yürüttüğü “İzmir Limanı ve Körfez’i Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalarda, Körfez’den çıkan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıl değerlendireceği konusuna çevirdi.

İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez’in kuzeyine açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak 25 milyon metreküp tarama malzemesinin “ziraat ve inşaat” alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla üniversiteler ile proje çalışmalarına başladı. Tarama malzemesinin inşaat sektöründe kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü ile sözleşme imzalandı. Çalışma sonunda, tarama malzemesinin asfalt hammaddesi, dolgu malzemesi, beton ve harç gibi inşaat uygulamalarında nasıl kullanılacağı ortaya çıkacak. Proje Haziran ayında tamamlanacak. Yine aynı malzemenin seralar, peyzaj alanları, toprak ıslahı gibi zirai faaliyetlerde doğrudan veya dolaylı kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzalandı. Bu proje de Nisan ayında tamamlanacak.

Projenin sağlayacağı faydalar

Körfezin güney aksı boyunca açılacak olan navigasyon kanalı ile Körfez’e temiz su girişi artacak. Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da bu bölgedeki akıntı hızlarını arttıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilirken, İzmir Limanı’nın kapasitesi de artacak ve yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak.