Korkmaz: 70 Yıllık Hasreti Bitirdik



Kırıkkale’nin 70 yıllık özlemi yapılan su arıtma tesisi ile son buluyor. Kokusu, temizliği, sertliği ve en önemlisi içindeki ağır mineraller yüzünden içilemeyen hatta kullanımında bile sorun yaşanan Kızılırmak suyu, dünyada sekiz ülkede bulunan ileri teknoloji ile arıtılacak. Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, beş yıllık görev süresinde, deniz suyunu bile arıtabilen tesisi kurarak il merkezi, dört ilçe, iki belde ve Çorum’un Sungurlu ilçesinin memba kalitesinde içme suyuna kavuşmasını sağladıklarını bildirdi.

Korkmaz, beş yıllık belediye başkanlığı dönemindeki en önemli ve en büyük yatırımlarının Kırıkkale’nin içilebilir su ihtiyacının karşılanması olduğunu söyledi. Yıllardır kokusu, temizliği, sertliği ve en önemlisi içindeki ağır mineraller yüzünden içilemeyen hatta kullanımında bile sorun yaşanan Kızılırmak suyunun, dünyada sekiz ülkede bulunan ileri teknoloji ile arıtıldığını belirten Korkmaz, "70 yıllık özlemi sona erdirdik" dedi.

Veli Korkmaz, geçen yıl ekim ayı sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan tesisin Türkiye’de ve bulunduğu coğrafyada kapasitesi ile içme suyu arıtma amacıyla yapılan ileri teknoloji ilk su arıtma tesisi olduğunu vurguladı. Arıtma tesisi, isale hatları ve yeni depolar için yapılan toplam yatırımın 40 milyon TL olduğunu ifade eden Korkmaz, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:

"Mevcut tesis, su içinden gelen askıdaki maddeleri fiziki olarak arıtırken, membran tesisi, suda çözülmüş halde bulunan kirletici tüm iyonları almaktadır. 800 metreküp alana sahip binada, 240 adet vessel (kılıf) içerisinde bulunan 960 adet membran bulunmaktadır. Son arıtma ünitesinde ise membran çıkışında son arıtmaya tabi tutulan suya, karbondioksit ve kalsiyum hidroksit mineralleri eklenmektedir."

Tesisin Kırıkkale merkez, dört ilçe, iki belde ve Çorum’un Sungurlu ilçesinin ortaklığı ile kurulan Yeşil Vadi Su Birliği kanalıyla çalıştırıldığına işaret eden Korkmaz, tesisin bazı iller tarafından örnek alındığını, benzerlerinin kurulması için çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.