Korkuya Çamur Eklendi

İstiklal Caddesi'ndeki çalışmalar sil baştan.

İstanbul'un eğlence ve turizm merkezi Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nin bitmek bilmeyen yenileme çalışmaları nedeniyle bunalıyor. Güvenlik sorununa bir çözüm üretilmeden bölgeyi şantiye alanına çeviren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eleştirilerin odağındaki isim.

İstanbul'un eğlence ve turizm merkezi Beyoğlu'nun gündemini son 6 aydır ''İstiklal Caddesi'nin bir türlü bitirilemeyen yenileme çalışmaları'' oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre, cadde esnafı ve ziyaretçilerin en önemli sorun olarak gördükleri güvenlik eksikliğine, bir de cadde çalışmaları konusu eklendi.

Dev bir şantiyeyi andıran İstiklal Caddesi'nde yılan hikâyesine dönen çalışmalar, 7'den 77'ye herkesi çileden çıkarıyor. Esnaf iş yapamamaktan, yurttaşlar da caddede çamura bulanmadan yürüyememekten şikâyet ediyor. Çalışmaların sorumlusu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), işlerin nasıl yürüdüğünü kontrol etmemesi ise en büyük eksiklik olarak görülüyor.

Topbaş, suçluyu buldu
''İstiklal Caddesi'ni yenileme hikâyesi''nin başlangıcı Ekim 2005'e dayanıyor. İBB, bu tarihte Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi zeminini yenileme kararı aldı. Caddenin işi 4 milyon 650 bin YTL'ye (artı KDV) Gür Yapı İnşaat AŞ firmasına; ara sokakların işi de 8 milyon 500 bin YTL'ye (artı KDV) Güçlü Peyzaj Sanayi Tic. Lim. Şirketi'ne ihale edildi. İlk aşamada caddedeki 170'e yakın ağaç, tüm itirazlara karşın söküldü. Caddedeki üstyapı çalışmaları 3 aya yakın devam etti.

Esnaf ve yurttaşları haftalarca çamura bulayan, gürültü kirliliği yaratan çalışmalarda son aşamaya gelinmesine yakın memnuniyetsizlikler artmaya başladı. Kimileri yeni taşların kalitesizliğinden yakındı, kimisi taş döşemesi iyi yapılmadığı için her adımda çamurlu suyun sıçraması sorununa dikkat çekti.

Bu haklı şikâyetlere, İBB Başkanı Kadir Topbaş 'ın, ocak ayı sonlarında yaptığı ''İstiklal Caddesi'nde müteahhit firmanın ortaya koyduğu çalışmayı beğenmedim ve firma, çalışmalarını bana beğendirene kadar devam ettirecek'' şeklindeki açıklaması da eklenince caddenin yeniden yapılması kaçınılmaz hale geldi. Topbaş, Çin malı yerine yerli granit döşeneceğini, iş bitinceye kadar da müteahhit firmaya paranın tamamının ödenmeyeceğini söyledi. Dolayısıyla hatalı yapılan iş nedeniyle harcanan 4 milyon 650 bin YTL'lik çalışma boşa gitti.

Şimdi her şey sil baştan yapılıyor; ara sokaklara girmek neredeyse imkânsız, caddede ise henüz bir hareketlilik yok. Taşların ne zaman sökülüp yenilerinin döşeneceği merak konusu. Topbaş'ın ocak ayı başlarında çalışmaların ''2 aya kadar bitirileceğini'' müjdeleyen sözlerine karşın mart ayı sonu itibarıyla esnaf ve yurttaşların sıkıntılı bekleyişi sürüyor.

Kaldırımdan önce güvenlik
Kadir Topbaş'ın ''Beyoğlu'ndaki aksaklığın temelinde müteahhidin davranışı yatıyor'' sözlerine bir tepki de Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği'nden geldi. Dernek Başkanı Baybars Altuntaş, başarısızlığın nedenini sadece inşaat firmasına yüklemenin doğru olmadığının altını çizerek ''Bu başarısızlıkta Büyükşehir'in, Beyoğlu'nun tüm unsurlarını dışlamasının payı var'' dedi.

Baybars Altuntaş ayrıca, ''Ne taşı döşerseniz döşeyin, insanlar kendini güvende hissetmedikçe bunun bir önemi kalmaz. Taşlarla uğraşılacağına güvenlik kalitesi arttırılmalı'' diyerek bir başka konuya daha dikkat çekti.