"Koruma Bölge Kurulu Suç İşliyor"



Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde düzenlenen ‘Myrleia Gerçekleri’ başlıklı panel, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart’ın açış konuşmasıyla başladı. İHA'nın haberine göre, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Mryleia antik kentine ait tarihi bulguların çok önemli olduğunu , kazılarda ele geçirilen bronz çocuk heykeli figürünün çok nadir rastlanan bir eser olduğunu söyledi. Bunun bölgenin tarihi açıdan ne derece önemli olduğunu gösteren en somut delil olduğuna işaret eden Şahin, Mudanya’nın tarihi açıdan liman şehri özelliği ile dikkat çektiğini belirtti. Şahin, Mryleia ile Kapanca’nın bugüne kadar ihmal edildiğini, milattan önce 8. yüzyıla dayanan tarihi boyunca Prusa limanı olarak kullanılan bu bölgenin çok zengin medeniyete beşiklik ettiğini vurguladı.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda, söz konusu antik kentin tamamında kazı yapılmadan karar alındığına ve sondaj yapılmadan inşaat sürecine geçildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, kurulun tarihi bir suç işlediğini söyledi.

Nilüfer Kent Konseyi'nden Şehir Plancısı İkbal Polat ise, sürece ilişkin teknik değerlendirmeleri ve yapılan araştırmaları anlattı. Türkiye’nin son dönemde arkeolojiyi ve kültürel mirası keşfettiğini söyleyen Polat, vatandaşın hassasiyetinin tarihi mirasın korunmasında önemli olduğunu kaydetti. Bu meselenin aynı zamanda bir kamu yönetimi meselesi olduğunu belirten Polat, “Bakanlık, belediye, kurumlar, üniversite arasında yapılan yazışmalar hukuksuzluğu gösteriyor. Bu inşaat bitmek üzere. Arkeoloji bölümünün talep ettiği, sit alanının genişletilmesi gerçekleşseydi bütün bunlar yaşanmayacaktı. Bilimsel rapor ve yüzey araştırmalarına rağmen çeşitli güçlerin bu süreci yönlendirdiğini görüyoruz” dedi.

Sürecin hukuki boyutu hakkında bilgi veren ÇHD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Sılacı da Bursa ve Mudanya halkının antik kentin korunmasına yönelik hassasiyetin kayda değer olduğunu vurguladı.

Milletvekili Demiröz BESOB'u göreve çağırdı

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz de panelde söz alarak, konunun takipçisi olduklarını vurguladı. Mryleia Antik Kenti Platformu’nun tarihi mirasın korunmasıyla ilgili yürüttüğü mücadeleyi takdirle takip ettiğini ve desteklediğini belirten Demiröz, konuyu TBMM gündemine taşıyacağını ifade etti. Demiröz, BESOB Başkanı Arif Tak’ı Mryleia antik kentine sahip çıkması için göreve çağırdı.