"Koruma Kurulu'nu Allianoi Kararı Saklanıyor"

Allianoi Girişim Grubu Bilgi Edinme Yasası kapsamında, Koruma Kurulu'nun Allianoi ile ilgili verdiği yeni karara yönelik istedikleri bilgi ve belgelerin hemen verilmesini bekliyor.

Allianoi, 18 Ekim 2005 tarihinde alınan Tarihi Koruma Kurulu kararı sayesinde baraj suyuna gömülmekten kurtulmuştu.

Bilgi Edinme hakkı, "Allianoi" için işlevsiz
Girişimin verdiği bilgiye göre Koruma Kurulu kararı gereği, Allianoi'yi koruyacak önlemleri belirlemek için oluşturulan Bilimsel Komisyon raporunu verdi ve rapor üzerine İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 28.08.2006 tarihli yeni bir karar alındı.

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Dr. Oya Otyıldız'ın yazılı başvurusuna rağmen, İzmir II.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, bilim komisyonu raporu ile rapor üzerine alınan kararın bir örneğini vermedi. Allianoi Girişim Grubu'nun ağustosta iki kez ve son olarak geçen Çarşamba (22 Eylül) başvurdu.

Girişim başvurularının cevapsız kalmasının arkasındaki nedenler konusunda kaygılı olduklarını şu soruları sorarak dile getiriyor:

"Allianoi için ne gizleniyor? Koruma Kurullarında sıkıyönetim mi var? Bilgi Edinme Yasası, Allianoi konusunda geçerli değil mi? Gizli kapaklı ne yapılmaya çalışılıyor?"